Инфо

11. јул 2019.11. јул 2019.
На радост Господу нашем
ПРОСЛАВЉЕН ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ – 140 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА ХРАМА У НАКУЧАНИМА

На радост Господу нашем

Око осамсто људи окупило се да прослави велики јубилеј у селу у Поцерини. Свештеник Бранко одликован звањем протонамесника за труд на уређењу храма и порте
У поцерском селу Накучани, на Илиндан је прослављен велики јубилеј – 140 година постојања храма који је посвећен Рођењу Светог Јована Крститеља и храмовна слава. Светој архијерејској литургији, коју је служио владика Лаврентије уз саслужење свештенства из Америке и Епархије шабачке, присуствовао је велики број верника, представници Градске управе Шапца и бројни уважени гости.
- Још много година у радости да прослављате храмовну славу са својим најмилијима, а Бог да се одужује молитвама свога угодника срећом, благословом, здрављем и сваким добром које само Одозго може да дође. Хвала свима који помажу и украшавају овај свети храм који нас својом лепотом радује, рекао је владика Лаврентије.
Према речима градоначелника Шапца, Небојше Зеленовића, „140 година храма у Накучанима, заправо је и 140 година историје три села - Бојића, Синошевића и Накучана, којима је ово заједнички храм“.
- То што отац Бранко ради последње две године заједно са својим парохијанима добар је пример како једна заједница може да функционише, да ради на сопственом разввоју и буде срећна. Поносан сам на сарадњу ова три села и Града, као и њихову међусобну сарадњу. Ми смо ту да их подржимо и испратимо, а они ће да одлуче шта је за њих најважније, истакао је Зеленовић.
Од када је поставаљен за старешину храма у Накучанима, млади свештеник Бранко Илић много је тога урадио, захваљујући подршци Градске управе Шапца. Крајем године ће бити завршен нови Парохијски дом, урађена је фасада на цркви, замењена столарија, радови на уређењу порте су у току. На дан храмовне славе, одликован је звањем протонамесника за „ревносан свештено-пастирски рад на добро наше цркве и његове парохије, као и за примеран лични живот и живот његове домаће цркве“.
- Ово је велики јубилеј, велики дан за наш храм, који прославља своју славу. Данас је посебан дан и зато што нам је дошао Преосвећени Лаврентије, настарији епископ СПЦ, који је пре две године прославио 50 година архијерејске службе. Чињеница да је дошло око осамсто људи, изузетна је за једно село у Поцерини. Волео бих када би се сваке године верници окупљали у оволиком броју како би се наш народ ујединио, обожио и умножио и био на корист и радост Господу нашем, поручио је прота Бранко.
После свете литургије, литије и резања славског колача, уприличена је трпеза љубави и културно-уметнички програм.
Аманет за будућност
У просторијама Основне школе „Доситеј Обрадовић“ организована је продајна изложба уметничких слика које су настале у периоду од 2010. до 2016. године, током међународних ликовних колонија у Накучанима.
-Прва позоришна представа која је одиграна 12. јула 1833. године у Накучанима била је повод да се 2010. године овде окупе уметници. Традиционалано, 12 стваралаца, сваког лета је долазило и несебично даривало своја уметничка дела која су помогла у изградњи Парохијског дома и одржавању храма посвећеног Рођењу Светог Јована Крститеља - рекао је организатор ликовне колоније Драган Алимпић.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa