Инфо

11. јул 2019.11. јул 2019.
НЕВРЕМЕ У МАЧВИ

Кукуруз као поваљан

Олујни ветар скинуо је доста црепа са кровова кућа, штала, сењака и других објеката. Ишчупано је и поломљено доста дрвећа.
Речју, штета се утврђује
После вишедневних “врелих” дана, када је жива у термометру достизала скоро 40 степени Целзијуса, Мачву је протекле недеље у поподневним сатима захватило велико невреме. Град, киша, јак ветар, носили су све пред собом. Највише су страдали усеви и то у атарима ближе Дрини. Срећом, жетва пшенице је обављена на време и зрно (какво-такво) смештено на сигурно. Кукуруз је на неким њивама као поваљан. Ништа боље нису прошле ни остале, јесење културе. Према првим прогнозама, “најбоље” су прошли они који су сејали соју.
Олујни ветар скинуо је доста црепа са кровова кућа, штала, сењака и других објеката. Ишчупано је и поломљено доста дрвећа.
Речју, штета се утврђује.
У општини Богатић (одељење за пољопривреду), прикупљају податке о штети на усевима. Пољопривредници треба тамо да пријаве оштећења својих усева. За пријаву је неопходно доставити број катастарске парцеле, површину, засејану културу и број регистрованог газдинства. Рок за пријављивање истиче данас. Штета се може пријавити Одељењу за пољопривреду општине Богатић од 8 до 14 часова. Већ сада се зна да су градоносни облаци дошли из правца Дрине. Праћени олујним ветром, толико су били моћни, тако да је штету било скоро немогуће избећи.
- Ја у својих скоро 80 година не памтим да је небо над нашим крајем било толико модро. Облаци су се брзо кретали, а да будем искрен после низа тако врелих, правих тропских дана, нисмо могли боље ни очекивати, каже Живорад Мартиновић, дугогодишњи, пољопривредник из Богатића.
Високе дневне температуре сада је заменио период кишних дана, али те честе температурне промене не годе ни људима ни биљкама.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa