Инфо

11. јул 2019.11. јул 2019.
Спортски храм се враћа Шапчанима
ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА РЕКОНСТРУКЦИЈИ “СОКОЛСКОГ ДОМА”

Спортски храм се враћа Шапчанима

Почела је реконструкција “Соколског дома”, а рок за завршетак радова је 100 дана. Од када је објекат отворен 1934. године, ово је први пут да се комплетно реновира.
Пројекат обнове заједно финансирају Европска унија, кроз ЕУпро, и Град Шабац са по 150.000 евра.
“Соколана” или “Партизан” била је незаобилазна станица готово свих шабачких спортиста, како рекреативаца, тако и највећих спортских имена овог града. Овај објекат некада је био база рукомета.
-Један сам од најстаријих корисника “Соколског дома” и овде сам тренирао од 1959. године. Тада је овде била шљака. Веома сам задовољан радовима који се изводе. Шабачки рукомет ће бити на великом добитку када све буде готово. Шабац је град рукомета, а ово је био наш храм. Многе генерације су овде училе да играју и постигле највеће успехе, а најбољи пример су наши “ванземаљци”, навео је шабачка рукометна легенда Петар Фајфрић.
Објекат је под окриљем Завода за заштиту споменика па ће задржати стари изглед.
Борба око имовинско – правних односа трајала је пуних осам година, што је био и један од најважнијих разлога што се на обнову “Соколског дома” овако дуго чекало. Ову битку водио је некадашњи директор Јавног предузећа “Спорт”, сада члан градског већа задужен за спорт Драган Николић.
-Коначно смо дочекали моменат да почнемо реконструкцију, а надамо се и успешно је завршимо. Шабачки спорт ће поново имати своју кућу. Овде је увек и припадао и није требао никада ни да одлази одавде. Верујем да нећемо прекршити рок за завршетак радова. Сада смо у фази припреме која најдуже траје, а онај лепши део, завршетак радова, ће ићи много брже. Имамо стриктна правила која је Завод за заштиту споменика прописао и по томе се ради. Све ће остати како је било, само ће добити нови сјај. Захвални смо Европској унији што је у граду Шапцу и овом објекту препознала квалитет који заслужује да они издвоје новац за реконструкцију, истакао је Драган Николић.
Почетку реконструкције “Соколане” присуствовао је и председник Скупштине града Немања Пајић, који је истакао вишеструки значај овог објекта за град Шабац и његове становнике.
-“Соколски дом” је практично нулта тачка шабачког спорта и не постоји ниједан успешан шабачки спортиста да на неки начин није везан за овај објекат. Зграда има велики културно – историјски значај, али и туристички потенцијал. Овде ће бити музеј спорта где ће се сублимирати све оно што су Шапчани урадили кроз спорт, а људи ће моћи да се упознају са њиховим каријерама. Многоструки је значај обнове овог објекта и од велике је важности за све нас, навео је Немања Пајић.
Сада се ради обнова зграде “Соколане”, док се у другој фази планира и реконструкција дворишта и спољашњег терена и трибина.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa