Инфо

11. јул 2019.11. јул 2019.
Наука за најмлађе
Обележен Национални
дан науке у ЦСУ

Наука за најмлађе

Десети јул Национални дан науке. Предавање и презентација за најмлађе Шапчане. Предшколци из вртића „Веверица“. Изложба „Караван за климу“ до 14. јула у ЦСУ
Дан науке у Србији обележава се 10. јула, на дан када је рођен славни научник и проналазач Никола Тесла (1856-1943). Традиционално Центар за стручно усавршавање Шабац учествује у обележавању овог значајној датума. Малишани из вртића "Верверица" са васпитачицом Венером Андрић посетили су ЦСУ како би се сазнали више о обновљивим изворима енергије. Кроз практичне примере и макете имали су прилику да виде снагу ветра, потенцијал Сунца и динамо систем.
-За децу је посета Центру веома значајна, јер на практичним и конкретним инсталацијама могу да виде изворе енергије који су доступни у природи, а користимо их како бисмо добили електричну енергију за домаћинства. Кроз игру уче, друже се и сазнају. Како смо у близини могу слободно да кажем да се у ЦСУ осећамо као код куће и да смо због тога почаствовани, привилеговани – истиче васпитачица вртића „Веверица“ Венера Андрић.
Предшколцима је приказан кратак филм о обновљивим изворима енергије, затим је одржано предавање које их је подстакло да дају интересантне одговоре на питања о животној средини, ветру, сунцу и рециклажи.
Изложене макете део су гостујуће изложбе "Освајање обновљивих извора енергије“, као део пројекта „Караван за климу“, Центра за промоцију науке и Француског института у Србији.
-Желели смо да угостимо најмлађе суграђане и покажемо им интересантну изложбу која је отворена до 14. јула у нашем Центру. Велику пажњу поклањамо заштити животне средине и намера нам је да децу кроз интерактивна предавања укључимо. Макете које су деца имала прилику да виде на њима прихватљив и занимљив начин илуструју оно о чему говоримо. Неформално образовање је веома важно да буду укључени и да на непосредан начин на практичним примерима искусе науку – рекла је Тамара Пејић, стучни сарадник ЦСУ.

М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa