Инфо

11. јул 2019.11. јул 2019.
Изазови високих температура
РАЗГОВОР СА ПОВОДОМ: ДР МИРА ГАЈИЋ

Изазови високих температура

Суштина утицаја високе температуре на организам је повећани губитак течности и покушај организма да се заштити и расхлади помоћу ширења крвних судова на кожи. Услед губитка воде и електролита, као и ширења крвних судова, долази до пада притиска
Протекли јуни био је најтоплији месец икада забележен на Земљи. Због те чињенице, знатно је повећан обим посла у Служби хитне медицинске помоћи Дома здравља „Др Драга Љочић“ Шабац. Разговарали смо са др Миром Гајић.
Већи прилив пацијената током лета је очекиван?
- Да, али је приметно повећан број пацијената у односу на претходне године због наглог преласка са ниских на високе температуре и обилних падавина које су претходиле врућинама. Пацијенти се јављају у амбуланту у великом броју, а забележен је и већи број интервенција на терену, нарочито на јавним местима. Организам није у могућности да се адекватно аклиматизује и постепено прилагоди новим временским приликама.
Врућина изазива бројне здравствене проблеме и у здравој популацији, а посебно код хроничних болесника?
- Најпре код кардиоваскуларних болесника, астматичара и дијабетичара. Велике летње врућине знају да буду озбиљна сметња у свакодневном функционисању, нарочито код осетљивих група као што су деца, труднице и стари људи. Како бисмо отклонили ове сметње, битно је да следимо препоруке и упутства о начину исхране, адекватном узимању течности, заштити од спољних утицаја у боравишном, радном и отвореном простору, као и о дозирању физичке активности.
У условима великих врућина, функционишемо под посебним оптерећењем?
- Суштина утицаја високе температуре на организам је повећани губитак течности и покушај организма да се заштити и расхлади помоћу ширења крвних судова на кожи. Услед губитка воде и електролита, као и ширења крвних судова, долази до пада притиска. Долазе нам пацијенти који се жале на немоћ, малакалост, губитак апетита, главобољу, болове у скелетним мишићима, нервозу, поспаност или несаницу, пад концентрације и успореност у раду.
Последице високих температура могу довести до озбиљних здравствених стања као што су сунчаница, топлотна исцрпљеност и топлотни удар?
- Сунчаница настаје услед дужег излагања непокривене главе сунчевим зрацима. Симптоми се развијају шест до дванаест сати од изложености сунцу, у виду малаксалости, вртоглавице, дрхтавице, јаке главобоље, мучнине, повраћања, отежаног дисања, убрзаног пулса и несвестице. Топлотна исрпљеност јавиће се након дужег боравка у условима врућине, када се знојењем губи велика количина воде и електролита. Уколико се не надокнаде, долази до исцрпљености, нагона за повраћањем, главобоље, вртоглавице, дрхтавице и грчева у мишићима. Кожа ових пацијената је влажна и хладна. Топлотни удар је најозбиљнији поремећај када долази до отказивања механизма терморегулације, па температура расте и преко 40 степени целзијуса. Кожа код ових пацијената је црвена и сува због престанка знојења, чиме је блокирано одавање вишка топлоте из организма. Остале тегобе су као код сунчанице, само јаче изражене.
ВЕЛИКИ СТРЕС
ЗА ОРГАНИЗАМ
„Уколико је темпратура спољашње средине приближно иста или иста као температура тела, 36.5 степени целзијуса, једини механизам одавања топлоте је евапорација, или знојење. Излучивање зноја некада може бити и до 2 литра за сат времена, што представља велики стрес за организам, који доводи до дехидратације и озбиљних здравствених проблема попут сунчанице, топлотне исцрпљености и топлотног удара.“

САВЕТИ ЗА СУГРАЂАНЕ
„Избегавајте боравак на отвореном, а посебно тежак физички рад, у току најтоплијег дела дана, између 10 и 17 часова; Уносите довољне количине течности – воде и свеже цеђених сокова, а избегавајте алкохол и газиране сокове; Умерено конзумирајте кафу и црни чај; имајте пет оброка дневно, од којих су две воћне ужине. Једите чешће, мање порције, лагане оброке, житарице, свеже воће и поврће. Избегавајте масну, зачињену, калоричну храну; Туширајте се млаком водом неколико пута дневно; Расхлађујте се на базенима, рекама, на мору, али не улазите загрејани у воду; Одржавајте температуру просторије до 32 степена целзијуса у току дана и 24 степена у току ноћи. Просторије замрачите и проверавајте их; Приликом изласка на сунце носите заштитне наочари, шешире са широким ободом, намажите се кремама са високим заштитним фактором пола сата пред излазак; Носите светлу, комотну одећу од природних материјала; Не излазите нагло из климатизоване просторије и аутомобила на сунце; Не улазите у прегрејане и непроветрене аутомобиле; Избегавајте ноћну вожњу и правите чешће паузе у току вожње, бар 15 минута након свака два сата.“
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa