Инфо

11. јул 2019.11. јул 2019.
Чика Миланко најбољи комшија
МИРАН САН СЕ ПОЛАКО ВРАЋА У НАСЕЉЕ БЕНСКА БАРА

Чика Миланко најбољи комшија

Вишегодишњи проблем са драстичним ремећењем јавног реда и мира на путу решења са комуналним редарима у Бенској бари и на Тркалишту. Миланко Васић брине о комуналном реду и миру у Бенској бари код артешке чесме. Прихватили га и станари, али и омладина која се окупља у паркићу
Дуго су се грађани Бенске баре борили са немирним ноћима. Журке на отвореном, сваког дана, цика, вриска, уништен мобилијар, сва је то био део колорита у паркићу код артешке чесме.
А, онда су се грађани мало организовали и издејствовали код Градске управе да се њихов проблем узме у разматрање. И пре него што је било очекивано, Градска управа је одреаговала, расписала конкурс и упослила два комунална редара. Један је задужен за Бенску бару, а други за насеље Тркалиште. Посао комуналног редара је да води рачуна о јавном реду и миру, као и о парку којим патролира. У случају неких проблема, попут ремећења јавног реда и мира, уништавања имовине или мобилијара, комунални редар радио везом обавештава припаднике комуналне или праве полиције.
Тако је у Баре стигао комунални редар - Миланко Васић. Ради се о нашем суграђанину који је завршио два факултета, машински и за професора технике и информатике. Радио је у Зорки и предавао математику и техничко у Техничкој школи. Овај други посао му је од велике користи за ситуацију због које је ангажован.
- Ради се о сложеном послу. Упознат сам са проблемима у овом насељу. Овај посао захтева познавање психологије и психологије маса. Наизглед делује да је монотон, и досадан, али није - прича Васић за Глас Подриња.
Прво вече када је почео да ради сео је са момцима који се окупљају код атершке чесме и покушао да оствари контакт са њима. Објаснио је шта је његов посао.
- Било је у почетку мало провокација, испипавања терена, али све је прошло веома добро. Тај млади свет мора да разуме да људи који живе у околним зградама имају право на миран сан. Ни њима нико не оспорава право да седе у парку, да се друже, али не смеју да угрожавају својим понашањем остале станаре. Мислим да су то схватили - каже Васић.
Према његовим речима, циљ је да у насељу буде мир.
- Млади људи воле ту да седе, да причају, да се друже. И то је сасвим у реду, али не можете да дозволите да у ситне ноћне сате неко виче, пимпује лопту, пушта гласну музику из кола - додаје комунални редар из Бара.
Васић напомиње да је за кратко време, ситуација у Барама много повољнија него што је била и за то је најзаслужнији управо он, али не можемо да не споменемо и младе људе који се окупљају у парку. Они су прихватили присуство комуналног редара и за сада функционишу.
- До сада нисам ниједном звао патролу полиције или комуналне полиције. Није било потребе, све решавамо речима. Волео бих да тако буде и у будућности - истиче Васић.
И станари из Бенске баре су прихватили Васића као свог комшију. Неретко му скувају кафу, донесу по који слаткиш. За њега кажу да им је сада најбољи комшија.
- Људи углавном позитивно реагују на моје присуство у паркићу. Седну са мном, попричају, попијемо кафу. Има и оних који мисле да од овога неће бити ништа, да сам се везао са момцима итд. Ја ћу учинити све да остваримо циљ и да сви буду задовољни - истиче Васић.
Његови утисци о паркићу у Бенској бари је да се ради о веома прометном и бучном месту. Једне вечери је кроз парк прошло више од 150 људи.
- Чуди ме мало што су то углавном момци који се и задрже у паркићу, док девојке само прођу. Не би било лоше да се мало успоставе дружења између једних и других, сигурно би било мирније - уз осмех на лицу констатује Миленко Васић.
Комунални редари дежурају у Бенској Бари и на Тркалишту сваког дана од 21 до четири сата изјутра. Опремљени су радио везом и лампом, а препознатљиви су по флуоресцентном прслуку који носе на себи.
Викендом обавезно
присуство
Имају комунални редари и право на слободан дан, али он није фиксиран, а обавезно је њихово присуство суботом и недељом. Деси се, понекад, да имају слободан дан услед кише, као што је то био случај протеклих дана. Миленко Васић је, међутим, дошао до свог радног места и када је било невреме да се увери да је све на својем месту и да није учињена штета парку код атершке чесме.

Позорници у
Великом парку
Из Градске управе су нам поручили да је ово добар пример сарадње грађана и Града.
- Нисмо имали дилему да ситуација на овим локацијама мора под хитно да се доведе у стање нормалности. Радило се о драстичном кршењу јавног реда и мира, и сигурни смо да смо успели да пронађемо решење које ће дати резултате. Комунални редар се брине о комуналном реду и миру, имовини и мобилијару. У плану је било и ангажовање комуналног редара за Велики парк, али ова локација ће ускоро добити позорничку службу у организацији полиције која се на овај начин укључује у решавање проблема које грађани Шапца имају са ремећењем јавног реда и мира - речено нам је у Градској управи.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa