Инфо

11. јул 2019.11. јул 2019.
Формирана сва одељења
НАКОН ПРВОГ УПИСНОГ КРУГА У СРЕДЊОЈ ШКОЛИ У КОЦЕЉЕВИ

Формирана сва одељења

Средња школа у Коцељеви већ дужи низ година нема проблем са уписом нових ученика. Континуирано, из године у годину, пријављује се довољан број ђака за формирање одређеног броја одељења. Са недовољним бројем нових средњошколаца, па чак и претњама о гашењу, ова образовна установа се суочавала пре неколико деценија. Већ у првом уписном кругу у први разред ове образовне установе уписан је довољан број ђака за формирање нових одељења у оквиру свих образованих профила.

Наиме, од око 130 некадашњих коцељевачких основаца 70 одсто њих одлучило се за школу у својој општини те је Средња школа богатија за око 90 средњошколаца. Међутим, ова установа већ годинама уназад атрактивна је и за ђаке са подручја других локалних самоуправа што се потврдило и приликом овогодишњег првог уписног круга.
–Ми имамо довољан број ученика за сва занимања, односно за све образовне профиле које уписујемо а то су економски, пољопривредни и машински техничар за компјутерско конструисање. Осим њих, оно што је посебно интересантно ове године јесте изузетан пораст интересовања за занимања трећег степена фризере, женске и мушке- изјавила је професорка Весна Ковачевић.

Сматра се да је један од разлога за пораст тог интересовања могућност да деца одмах по завршетку средње школе могу да почну да раде као и да ови образовни профили пружају могућност за отпочињање самосталног бизниса.
–Такође, постоје интересовања, посебно у машинској струци, како за аутомеханичаре, још више за инсталатере, јер неке приватне фирме, које имају развијен ланац пружања услуга у оквиру те делатности, контактирају школу и већ из претходних генерација се одређени број ученика запослио у Ваљеву, Београду, под јако повољним условима, што је утицало и на пораст интересовања ученика за ове смерове- сматра професорка Ковачевић.
Она је додала да и смер машински техничар за компјутерско конструисање постаје све атрактивније јер пружа велике могућности за запошљавање у перспективи, те да су се поједине локалне фирме још пре краја школске године распитивале о заинтересованости ученика за запошљавање код њих.
То указује на значајно промењену слику када је реч о овим смеровима, јер је машинска индустрија ранијих година била у запећку, што је у највећој мери утицало и на избор ђака.
–Међутим, машинска индустрија има експанзију. Не само код нас, него генерално. И уопште, та занимања која могу да пруже услуге тог типа јер је све већ у великој мери компјутеризовано су све интересантнија. Рецимо, у индустрији намештаја траже раднике тог профила као конструкторе за израду одређених делова намештаја за које они током свог школовања у овој школи стичу знања и вештине- рекла је Весна Ковачевић.
У школске клупе Средње школе у Коцељеви у септембру ће први пут сести Младен Марковић из Коцељеве који је одлучио да упише баш овај смер јер га привлаче компјутери.
–Намера ми је да наставим школовање после завршетка ове школе и верујем да нећу имати никаквих потешкоћа. Сматрам да се овде може добити добро образовање а успех зависи од нас самих. Чуо сам да је комуникација професора и ученика веома добра и да су сваког тренутка ту за нас, што ми је веома важно - каже Младен.
Његов друг Стефан Бабић верује да је занат златан па је изабрао смер аутомеханичар. Овај новоуписани средњошколац себе у перспективи види као мајстора, упркос томе што га је отац одговарао од овог занимања говорећи да је реч о тешком и прљавом послу.
–Ја волим овај посао. Мајстор мора стално да се усавршава и ја сам већ кренуо на праксу у један сервис. Нико ми није предлагао да упишем овај смер. Сам сам одлучио зато што волим то да радим. Чак ми је отац говорио да је то прљав, тежак посао. Сигуран сам да ћу баш у овој школи стећи сва неопходна знања која ћу применити у практичном делу- рекао је Стефан.
УСПЕХ БИВШИХ ЂАКА НАЈБОЉА ПРЕПОРУКА
ЗА ШКОЛУ
Средња школа у Коцељеви већ дужи низ година нема проблем са уписом нових ученика. Континуирано, из године у годину, пријављује се довољан број ђака за формирање одређеног броја одељења. Са недовољним бројем нових средњошколаца, па чак и претњама о гашењу, ова образовна установа се суочавала пре неколико деценија. Данас је ситуација потпуно другачија. У школи напомињу да има много разлога за то.
–Ево, на пример, управо је један наш ученик конкурисао на Пољопривредни факултет у Новом Саду и на првом је месту ранг листе са чак 99 бодова. Други је конкурисао на неком од техничких факултета у истом граду и имао 98 бодова. Имамо неколико ученика машинске струке који су примљени на Машински факултет у Београду. Да не помињем децу која су примљена на буџет на Учитељском, Филолошком факултету-катедра за српски језик...то је можда из ове перспективе, у овом тренутку, један од најзначајнијих разлога. Деца која се определе да наставе школовање код нас, стекну у нашој школи иста знања као што се стичу и по неким другим, условно речено великим школама у градовима, и родитељ који добије ту информацију неће имати разлог да реагује другачије него да своју децу упише у нашу средњу школу, осим у ситуацијама када дете јасно жели да похађа неки смер који овде немамо, нешто што је специфично- истакла је професорка ове школе и подсетила да свршени коцељевачки средњошколци који одлуче да наставе своје образовање, завршавају факултете.
Управо, једна од специфичности ове школе јесте што се одређени број некадашњих ђака након стицања факултетских диплома вратио у ову школу. Данас су то професори који преносе знања новим генерацијама.
–Мислим да је све ово довољан разлог да се ђаци и њихови родитељи определе за нашу школу. Уз то, за такав одабир значајан је и економски фактор. Уписом Средње школе у Коцељеви не плаћају стан, пут...Али, ми излазимо у сусрет и другој деци и захваљујући локалној самоуправи у великој мери се покривају путни трошкови ученика, па је и то један од разлога- оценила је Ковачевић.
Весна Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa