Инфо

11. јул 2019.11. јул 2019.
Добробит пса важнија од моде
ОЛАКШАЈТЕ ПСИМА ВРЕЛЕ ДАНЕ

Добробит пса важнија од моде

Псе никако не треба шетати када је велика врућина. Пси, као и људи, могу да доживе топлотни удар. Увек треба да имају доступну свежу и хладну воду
Ни псима није лако на врућинама. Могу да изгоре на сунцу или доживе топлотни удар. Власници често нису сигурни који је најбољи начин да помогну свом најбољем четвороножном пријатељу, а некада ни стручњаци не могу да се сложе око тога на који начин најефикасније расхладити љубимца.
Ветеринари се слажу око тога да власници треба да поштују правила која важе и за њих.
-Псе никако не треба шетати када је велика врућина. Пси, као и људи, могу да доживе топлотни удар. Ни случајно их власници не смеју оставити затворене у аутомобилу. Увек треба да имају доступну свежу и хладну воду. Купање може да помогне, али није потребно да буде много често. Што се шишања тиче, то је на власнику да одлучи. Углавном шишају псе који живе у стану, док оне који су напољу, у дворишту не шишају, наводи ветеринар Јелена Симић.
Када је шишање дугодлаких паса у питању мишљења су подељена. Власници углавном верују да ће псу бити мање врућина ако има мање длаке. Међутим, длака служи и као термоизолатор. То је наравно случај само уколико је длака пса одржавана и није ућебана.
-Све зависи од врсте длаке и расе пса. Товарне расе, као што су хаскији, самоједи, њима длака служи као изолатор, зими их греје, а лети хлади и њима се шишање не препоручује. Важно је одржавати пса током целе године, ма о којој раси да се ради. Код нас култура одржавања паса није на много високом нивоу. Деси се да власници дођу на пролеће или лето са псом који би требао да се шиша сваких месец дана, а они то нису чинили читаве године и при том донесу слику са интернета како желе да изгледа. Тада пас мора да се ошиша скроз кратко. Сви дугодлаки пси су захтевни. Ако их власници не воде код грумера морају да их четкају. Неке је потребно четкати сваки дан, неке ређе, али је важно одржавати им длаку, наводи грумер Иван Весић.
Каже да иако је некада важило правило да псе не треба купати често, сада постоје квалитетни шампони и пси се могу купати једном недељно.
Драгица Живковић, такође професионални фризер паса, ипак сматра да псе лети не треба шишати. Каже да сваког пса длака штити од врућине и УВ зрачења.
-Испод длаке се налазе ваздушни џепови који врше термо регулацију. Погрешно је шишати их, али их треба фурминирати, односно вадити вишак поддлаке. То је третман који се ради против лињања, специјалним апаратом или баш густим чешљем. Поддлаку треба уклањати да би ваздух испод длаке боље струјао. Генерално, одвраћам људе од шишања њихових љубимаца искључиво ради њихове добробити. То наравно важи ако је пас одржаван и није ућебан, у супротном шишање ће му знатно олакшати муке. Ако је ошишан пас напољу треба да буде у хладу и треба га квасити. Они много лакше добијају опекотине него људи. Расе као што су чау-чау, хаскији, самоједи, имају изузетно много поддлаке и треба их што чешће чешљати. Купањем такође отпадне велики део вишка длаке, истиче Драгица.
Дакле, уколико имате дугодлаког пса четкање и одржавање су обавезни, о фризури се договорите са професионалце, а пса не шетајте када је велика врућина и обезбедите му да увек има свеже воде.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa