Инфо

11. јул 2019.11. јул 2019.
ГОДИШЊИЦЕ

Бела Црква – Понос слободарске Србије

Бунтовнички дух Србије брзо се ширио на ондашње све републике и Југославија се дигла на устанак, окупатор нигде није био сигуран, а почетак је био у српској Белој Цркви
Већ је 78 година од првих историјских пуцњева шпанског борца Жикице Јовановића – Шпанца, којим је означен на територији Србије, а с тим и Југославије, почетак оружане борбе против окупатора – дизање устанка.
Бела Црква, место у општини Крупањ, на Ивањдан, сваке године слави своју славу. У тој свечаности, после рата, сваке године учествује по неколико хиљада грађана из околних насеља, па и шире. Шпанац је тада искористио окупљање народа да им пренесе Одлуку КПЈ о дизању оружаног устанка. Те 1941. године, када је Хитлер без већих проблема покорио скоро целу Европу, нашла се једна Србија – бунтовничка, која своју слободу не даје никоме без борбе. Та борба била је тешка и неравноправна са једним циљем – туђе нећемо – своје не дамо.

Бунтовнички дух Србије брзо се ширио на ондашње све републике и Југославија се дигла на устанак, окупатор нигде није био сигуран, а почетак је био у српској Белој Цркви.

Овакав бунтовнички дух Србије и данас траје, само је сада усмерен на изградњу Србије, на ширење пријатељства са свим народима света, на лепшу будућност а да се не заборави сурова прошлост.

У Белој Цркви још постоји она историјска липа под којом се народ на Ивањдан окупљао, само сада старија за 78 година, испод које је Жикица Јовановић позвао народ на устанак. О овом историјском догађају, када би могла, липа би највише говорила. Уместо њеног говора она шири хлад где се окупљају на стотине грађана и родољуба да се подсете тих историјских догађаја и на оне Жикичине прве ратне пуцње.
На овој свечаности, као и сваке године, све је почело државном химном јер је свечаност била на државном нивоу. Поред химне припадници Гарнизона Шабац држали су почасну стражу поред бисти Жикице Јовановића, Милоша Пантића и Чеде Милосављевића, ратних другова Шпанца.
После химне све присутне, врло бираним речима, поздравио је председник општине Крупањ Иван Исаиловић. Он се захвалио свима који су дошли да одају пошту палим борцима у Другом светском рату. Испред бисте Жикице и другова положено је много венаца борачких организација из целе Србије. Испред Владе Србије венац је положио Зоран Антић. У име Војске Србије венац је положила трочлана делегација на челу са пуковником Драганом Бојићем. У делегацији СУБНОР Шабац на челу петочлане делегације био је председник ГО СУБНОР Владимир Нинковић.
Јули месец у бившој Југославији био је државни празник и месец устанака. После устанка у Србији дигао се народ у Црној Гори, Хрватској, Словенији, БиХ и Македонији. Овим устанцима претходила је Одлука КПЈ за дизање устанка, па је тако тај дан узет за дан борца, који данас обележавају све републике, свака на свој начин.
И ове године у Шапцу је врло свечано обележен 4. јул – Дан борца у присуству чланова СУБНОР, Удружења војних пензионера, Војске Србије, Удружења за неговање традиција ратника, ГО СПС, Шабачких социјалиста и резервних војних старешина. Положени венци на партизанском гробљу су израз поштовања и захвалности свим палим борцима и невиним грађанима у борби за слободу. Овом приликом све присутне, краћим говором, подсетио је председник ГО СУБНОР Шапца Владимир Нинковић.
Од прошле године у мачванском селу Шеварице, на уређеном монументалном спомен обележју за сећање на пале борце у Првом и Другом светском рату одржана је главна свечаност за овај крај – обележавање Дана борца. На спомен обележју, међу бројним венцима били су и венци Војске Србије и СУБНОР Шабац.
У име народа Мачве, која је међу првима дала један партизански одред – Мачвански партизани – у атару села Глушци, одржана је свечаност са разноврсним садржајем и полагањем венаца. Овде је о Дану борца говорио секретар ГО СУБНОР Шабац, Александар Ђенадић. У свом говору, за многе до сада непознато о Шеварицама и шире изнео је више историјских података, а посебно о учешћу Мачвана у Другом светском рату. Мештани Шеварица МО СУБНОР, потрудили су се да свечаност допуне и садржајним забавним програмом.
Стеван Стојановић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa