Инфо

11. јул 2019.11. јул 2019.
ШКОЛА ПРЕ ОДЛАСКА
АНДРЕЈ МУШИЦКИ, КК „ПОРТОРОЖ“

ШКОЛА ПРЕ ОДЛАСКА

Најкориснији играч турнира региона. Поникао у Шапцу, каријеру гради у Словенији. Међу лидерима у два узраста. Интерсовање више клубова, али пре свега жеља да се не запостави образовање
О шабачкој мушкој кошарци нема много тога лепог и доброг да се каже. Клубови играју у четвртом рангу, те само пуне трибине у локалним дерби мечевима показују да још постоји жар и страст ка овом спорту у нашем граду. Осим тих мечева, спону Шапца и кошарке одржавају појединци који успевају ван граница да остваре нешто посебно. О АНДРЕЈУ МУШИЦКОМ већ се прича, а како је још основац, тек очекујемо да чујемо приче о њему слушајући извештаје са утакмица евро купова, јаких лига, али и репрезентативних наступа.
Син овдашњег тренера Предрага Преше Мушицког отишао је са оцем у Словенију када је потписао уговор са Порторожом. Отац је био задужен за рад са више узрасних категорија, а одговарајућој се придружио и Андреј. Данас наступа паралелно за категорије до 15 и до 17 година. Први је стрелац лиге у млађем узрасту, са 32,4 поена по утакмици, односно четврти стрелац лиге међу играчима млађим од 17 година и такође први стрелац тима.
-У Шапцу сам играп за ОКК Шабац и Инте-кош, тренирали су ме Милан Вулетић и Душан Марковић (ОКК), односно Срђан Ђурић (Интер-кош), уз то сам радио индивидуално са Јанком Чокановићем и оцем. Сличан је систем рада и у Словенији што ми је омогућило да се брзо прилагодим систему. Од старта смо имали одличан пријем у Словенији, те сам се брзо навикао и на нову средину – истиче млади Андреј Мушицки.
Недавно се Мушицки издвојио на најважнијем такмичењу млађих категорија током лета у Србији. На турниру региона, по месту рођења, сврстан је у селекцију Западне и централне Србије, каснијег победника. Звање МВП-ја понео је баш Андреј. Он је био и једини представник нашег града, а претходно достигнуће слично његовом имао је, пре готово две деценије, Александар Рашић. Појединачно признање Мушицком је доделио потпредседник КСС Игор Ракочевић.
-Такмичили смо се у Крагујевцу, нас је водио тренер Шушић из Чачка. Такмичили смо се против репрезентација Београда, Војводине, Републике Српске, Југоисточне Србије, остварили свих пет победа. Показали смо највише и заслужено освојили прво место.
Десет дана је Андреј провео и у тренажном центру „Караташ“, на познатом кошаркашком кампу где је био међу 40 најбољих кошаркаша из целе Србије, међу којима су велика већина репрезентативци у свом узрасту. Према речима оца, интересовање за Андреја већ су исказали: Мега, Партизан, Црвена Звезда, Крка, Приморска, Сарагоса, но сада је примарна школа.
-Наравно да маштам, сањам и желим да градим даље кошаркашку каријеру, но у договору са родитељима, не размишљам о напуштању Портпрожа пре него што завршим основну школу, а онда ћемо заједно проценити шта је најбоље – закључује Андреј Мушицки, плејмејкер из нашег града.
Опстанак остварен
Предраг Мушицки у Порторож је отишао како би био задужен за рад са млађим категоријама. Ипак, уз тај посао, у тек завршеној сезони је прихвати да води и први тим у Другој лиги бивше југословенске републике.
-Ја сам шеф струке за млађе категорије, а прихватио сам да помогнем сениорима који су били у грчевитој борби за опстанак. Једини циљ је био спас у лиги и то смо остварили. Ускоро ћу разговарати са руководством клуба о даљим плановима за сениоре – рекао је старији Мушицки.

Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa