Инфо

11. јул 2019.11. јул 2019.

Забавник

Прва српска штампарија


Штампарија Црнојевића или Цетињска штампарија је једна од најстаријих ћириличких и словенских штампарија, а уједно и најстарија српска, односно јужнословенска штампарија, која је радила од 1493. до 1496. године на Цетињу, под управом јеромонаха Макарија и под покровитељством Ђурђа Црнојевића, владара Црне Горе. Године 1494. из ове штампарије изашао је “Октоих првогласник”, прва штампана књига на српском језику и једна је од највише коришћених богослужних књига у Српској православној цркви.

Први рачунар


До сада, било је уврежено мишљење да је први рачунар био “велики мозак” ЕНИАК наводно оперативан од 1946. године, али Дојче веле доноси веома занимљиву причу о првом функционалном компјутеру на свету који је изумео Конрад Зусе и то 1941. године. Компјутер З1, направљен 1938. године и састојао се од лима, шипки и ручица. Савршенији модел З2 имао је и телефонске релеје, а модел З3, направљен 1940. године, био је први компјутер на свету који је функционисао. Рачунар се састојао од 600 телефонских релеја, био је велик као орман и данас се налази у „Немачком музеју“ у Минхену. Упутства и бројеви били су на бинарним тракама, а машина је на основу тога правила прорачуне.

Прозор у свет


Још у другој половини 19. века, тачније 1862. године настао је пантелеграф. То је била претеча факс машине и помоћу њега је први пут слика емитована електричним путем. Касније су научници вршили бројне експерименте са преношењем звука и слике, а затим је 20 година касније млади студент из Немачке развио тзв. електрични телесокоп. Касније, већ почетком 20. века започињу дискусије о развоју телевизора, а први механички телевизор настаје 1906. године. Тридесет година касније у свету је постојало 200 телевизора, а овај уређај званично је широј јавности презентован у Њујорку на Светском сајму 1939. године.

Господине Вотстоне,
дођите!


Остаје неразјашњено ко је изумeо први телефон, будући да су Антонио Меучи, Јохан Филип Рајс, Александар Бел и кандидати за ову титулу. Важно је запамтити да не постоји нешто попут "јединственог изумитеља телефона". Године 1875. док је Бел радио на експерименту на телеграфским порукама, његов помоћник је случајно додирнуо челичну опругу која је произвела звонки звук. Белл је чуо тај звук у другој соби и одмах дотрчао говорећи:"Не дирајте ништа! Реците ми што сте управо урадили?" Тада је открио да челична жица треперећи над магнетном производи променљиву струју. Већ сутрадан је направљен први телефон. Прва телефонска линија водила је с крова зграде на два спрата ниже. Прва реченица изговорена преко телефона била је: "Господине Вотстоне, дођите! Потребни сте ми!"

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa