Инфо

16. јун 2011.16. јун 2011.
КАКО ЋЕ НОВИ ЗАКОН О ФИНАНСИРАЊУ ПОЛИТИЧКИХ АКТИВНОСТИ УТИЦАТИ НА ПОЛИТИЧКИ ЖИВОТ У СРБИЈИ

ЕВРОПСКИ СТАНДАРДИ У СРПСКИМ УСЛОВИМА

Нови закон о финансирању политичких активности изазвао оштре полемике не само између посланика, већ и у широј јавности. Како на текст закона гледају представници опозиције, а како владајуће странке
Србија је у протеклој деценији у два наврата покушавала да законски регулише финансирање политичких странака и да јавности учини доступним праћење токова новца који се из различитих извора сливају у политичке субјекте који учествују у изборним утакмицама ради освајања власти. Први закон о финансирању политичких странака донет је 2003. године, а измењен је 2008. године. Тада су надлежности Изборне комисије и Одбора за финансије Народне скупштине пренете на новоизабрану Агенцију за борбу против корупције.
Међутим, на оваква законска решења озбиљан приговор ставила је Европска комисија, која је у свом извештају за 2010. годину констатовала да је у Србији неопходно донети нови закон којим се обезбеђује транспарентније финансирање политичких партија и боља контрола расхода, како би се могло успешно пратити финансирање политичких партија, посебно током изборних кампања.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa