Инфо

18. јул 2019.18. јул 2019.
У ЦИЉУ ПОВЕЋАЊА КОНТРОЛЕ
И БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА

Најављено увођење видео-надзора

Програмом коришћења средстава за унапређење безбедности саобраћаја на територији коцељевачке општине за текућу годину планирано је да се у буџет од новчаних казни за саобраћајне прекршаје слије 2,2 милиона динара. Средства по овом основу планирана су на основу прошлогодишњег прилива који је износио незнатно више у односу на предвиђена овогодишња средства. Међутим, само у прва четири месеца 2019. прикупљено је преко 1,2 милиона динара.
–Више од половине планираних средстава на годишњем нивоу прикупљено је за непуна четири месеца. Ако се овај тренд настави то ће бити далеко већи износ од првобитно буџетом предвиђеног. То је добро ако гледамо са аспекта економских показатеља, али не и са аспекта безбедности саобраћаја- рекао је начелник Одељења за привреду, пољопривреду и туризам Миодраг Тадић.
Средства од новчаних казни за саобраћајне прекршаје у висини од 70 одсто припадају државној каси а преостали износ буџету јединице локалне самоуправе. Половина од 30 одсто се користи за поправљање саобраћајне инфраструктуре док се преостали новац користи за рад тела за координацију, унапређење саобраћајног васпитања и образовања, превентивно-промотивне активности из области безбедности саобраћаја, научно-истраживачки рад из ове области, техничко опремање јединица саобраћајне полиције које контролишу и регулишу саобраћај на путевима и других органа надлежних за послове безбедности саобраћаја.
–Ово нису једина средства која се користе за повећање безбедности саобраћаја. Постоје и средства из буџета општине која се користе преко нашег управљача пута. На овај начин за хоризонталну, вертикалну сигнализацију, постављање лежећих полицајаца у улицама где је то потребно, планирано је из општинског буџета издвојити три милиона динара - објаснио је начелник Одељења за привреду, пољопривреду и туризам.
Он је оценио да је сигнализација у оквиру уличног система веома добра, али да је неопходно поправити је на локалним путевима.
–Такође, важно је напоменути да ћемо радити пројекат саобраћајне сигнализације кроз насељено место Драгиње. Уговорен је пројекат и он ће бити веома брзо урађен. На тај начин побољшаћемо безбедност саобраћаја на јако ризичним деоницама . Иако је то државни пут ипак смо ми издвојили одређена средства да урадимо овај пројекат и надамо се да ће управљач пута поставити сигнализацију по овом пројекту- најавио је Тадић.
У програму се наводи да је око осам милиона пренето из претходних година што ће са овогодишњим планираним средствима бити преко десет милиона динара. Према речима начелника надлежног одељења половина новца се усмерава за поправљање саобраћајне инфраструктуре.
–У програму је наведена израда пројектно-техничке документације увођења и инсталирања видео надзора на саобраћајницама на територији општине Коцељева и за ту намену планиран је највећи износ. Нешто више од осам милиона. Мислим да је већ време и да има довољно средстава да у наредном периоду кренемо у тај поступак увођења видео-надзора на појединим саобраћајницама. Надам се да ћемо у овој години бар започети- изјавио је Тадић.
Весна Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa