Инфо

18. јул 2019.18. јул 2019.
РЕЧ СТРУЧЊАКА

СОЈА - ШТЕТОЧИНЕ И БОЛЕСТИ У УСЕВУ

У Мачванском округу на подручју деловања РЦ Шабац , усеви соје се налазе у фази од први цветови отворени до пуног цветања (ББЦХ 61-65).
Визуелним прегледом усева соје региструје се присуство обичног паучинара (Tetranychus urticae).
Високе температуре ваздуха су одговорне за брз развој ове штетне врсте, те се произвођачима препоручује обилазак и преглед парцела. Уколико се региструје присуство гриња препоручује се примена акарицида:
• А.м. абамектин препарат Вертимец 018 ЕЦ у дози примене 0,3-0,5 л/ха
Важно за произвођаче:
Спровођење третмана се препоручује у вечерњим часовима због високих дневних температура и фотолабилности препарата. Приликом извођења третмана обавезна лична заштита лица које врши апликацију акарицида.
Претходни временски услови у региону повољно су утицали на развој патогена Peronospora manshurica- пламењача соје,
Визуелним прегледом усева соје на неколико локалитета, регистровани су симптоми пламењаче соје (Peronospora manshurica) која се манифестују на лицу листа у виду светлозелених или жућкастих пега неправилног облика и различите величине. Са наличја листа у влажним условима у оквиру пега формира се мицелијска навлака од конидиофора и конидија- репродуктивни органи патогена. Јако заражено лишће пожути, постаје некротично увија се по ивици и на крају опада.
Мере које се препоручују су следеће:
1. Гајење отпорних сорти
2. Плодоред
3. Производња здравог семена
4. Заоравање биљних остатака после жетве
Заштита усева соје применом фунгицида се код нас обично не спроводи, јер овај патоген за сада не представља ограничавајући фактор у производњи соје.
ПССС Шабац, Славица Максимовић дипл.инж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa