Инфо

18. јул 2019.18. јул 2019.
Лиле пробудиле  Радован кулу
МАЧВАНСКИ БЕЛОТИЋ ЗА ПЕТРОВДАН

Лиле пробудиле Радован кулу

Прве вечери монодрама “Мудри и јуначки војвода Јанко Катић” у извођењу глумца Александра Думића. Увече празника, уличне трке младих атлетичара, игра, песма и паљење лила уз ватромет. “Мачванска лила” Тамаре Лазић
Извођењем монодраме Милована Витезовића “Мудри и јуначки војвода Јанко Катић”( 10. 07. 2019.) у Мачванском Белотићу, испред “Радован куле”, Милића од Мачве, коју је изградио шездесетих година прошлог века и посветио оцу, започела је овогодишња традиционална манифестација “Петровданско лилење”. Витезовићев текст веома надахнуто је говорио глумац Александар Думић. Исте вечери најмлађи чланови Културно-уметничког друштва “Милић од Мачве” из Мачванског Белотића, њихова изворна певачка група и сестре Трифуновић, извели су свој део програма, који се састојао од игара и песама.
Централни део ове традиционалне манифестације (сутрадан), почео је уличним тркама младих чланова Атлетског клуба “Темпо” Шабац (Атлетска секција Мачвански Белотић) и Спортског удружења “Атлетика” из Богатића. У музичко забавном делу програма наступила су Културно уметничка друштва “Милић од Мачве” (Мачвански Белотић, “Мачванка”(Клење) и УА “Чивија” (Шабац).
Трочлани жири нашао се пред великим проблемом приликом избора најлепших лила. Све су биле лепо декорисане, раскошне, са сламом од новог жита, осушеном кором трешње, сунцокретима, мноштвом разнобојног цвећа и коначно чењевима белог лука, који је, како рече Симонида (председница жирија) њен отац (Милић од Мачве) много волео.
Преовладало је уверење да је најаутентичнија “Мачванска лила” петогодишње Тамаре Лазић из Мачванског Белотића. Лиле су обасјале “Радован кулу”, баш као и ватромет изнад ње.
Манифестацију је установио и реализовао, данас већ давне 1992. године Милић од Мачве. Краћа пауза у организацији, настала је после његове смрти, а 2012. године манифестацију настављају уз више додатака Месна заједница Белотић и Туристичка организација општине Богатић, које су и овог пута биле организатори уз покровитељство Општине Богатић.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa