Инфо

18. јул 2019.18. јул 2019.
Маријана Чанак лауреат
Награда за најбољу необјављену
приповетку "Лаза К. Лазаревић"

Маријана Чанак лауреат

Приповетка „Четири бразготине на телу, једна у земљи“ је упечатљиво транспоновање искуства у архетипску и симболичку вертикалу судбине женског тела и женског текста
Жири у саставу, проф. др Владислава Гордић Петковић (председница), Слађана Нина Перковић, гошћа резидент Лазине куће за писце и мр Катарина Јанковић Поповић, уредница програма Културног центра, на седници одржаној 11. јула, једногласно је одлучио да награда "Лаза К. Лазаревић" за најбољу необјављену приповетку на српском језику, коју додељује Културни центар из Шапца, припадне новинарки, публицисткињи и активисткињи Маријани Чанак из Новог Сада за причу "Четири бразготине на телу, једна у земљи".
Професорка Владислава Гордић Петковић је истакла да је у конкуренцији од 109 дужих и краћих наративних целина, које су се одликовале разнородним поетикама, стиловима и техникама у оквиру којих су били заступљени реалистичка проза и метафикција, минималистичка нарација, сказ, пастиш, сатира, као и (псеудо)мемоарска и исповедна нарација прича Маријане Чанак издвојила аутентичношћу.
-Дела кандидата и кандидаткиња међу којима су се нашли и афирмисани, стваралачки самосвесни аутори и ауторке, прича Маријане Чанак издвојила се умешним и упечатљивим транспоновањем искуства у архетипску и симболичку вертикалу судбине женског тела и женског текста на нашим просторима. Мотиви егзистенцијалне угрожености, социјалне бесперспективности, насиља и мизогиније налазе противтежу у артикулацији женске солидарности и матрилинеарног културног памћења који надтрајавају и побеђују неправду, патњу и маргинализацију – навела је у образложењу председница жирија, проф. др Владислава Гордић Петковић.
У најужи избор ушле су приче: "Кураж", аутора Мухарема Баздуља, "Скроз около", аутора Илије Бакића, "Пишчев страх од оловке", ауторке Сање Радуловић и "Омча за Шекспира", аутора Владимира Булатовића.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa