Инфо

18. јул 2019.18. јул 2019.
Две деценије традиције
Задужбинско друштво „Први српски
устанак“ Мишар прославило јубилеј

Две деценије традиције

О славној прошлости сведоче уметничка дела. Петровданском изложбом обелжено две деценије постојања Задужбинског друштва. Додељене захвалнице за промоцију и дугогодишњу сарадњу
Отварањем изложбе у галеријском простору на Мишару и доделом захвалница на Петровдан обележено је две деценије постојања Удружења "Први српски устанак”.
За дугогодишњу сарадњу, промоцију Удружења посебне повеље додељене су председници Удружења ликовних стваралаца „Круг 10“ Светлани Жегарац, новинару Драгану Филиповићу, председнику општине Владимирци Милораду Милинковићу и Омладинском позоришту "Вожд".
Сећање на победу, лето давне 1806. године, славна прошлост, природа и крајолици Мишара само су неке од тема које су инспирисале уметнике у претходних двадесет година колико постоји ликовна колонија.
-О овом славном месту сведоче слике, драме. Мишар је био инспирација бројним песницима, књижевницима, ликовним уметницима. Желећи да створимо мишарски комплекс увидели смо да сликари могу да допринесу остварењу наше идеје. Више од стотину уметничких слика налази се у Господар Јевремовој улици у Шапцу, Културном центру и овде на Мишару. Морам да истакнем да су уметници улепшали наш крај. Поред мозаика Драгише Марсенића, ту су и скулптуре Карађорђа, поп Пантелије, Луке Лазаревића, Милоша Поцерца и других српских јунака. Обичај је да када уметници дођу у наш крај упознамо их са најзначајнијим тачкама битке, а затим их слобода и осећај воде ка стваралаштву. Дела која креирају остављају у фонд и аманет. Иако ове године нисмо били у могућности да организујемо ликовну колонију одлучили смо се за изложбу. Надам се да ће следеће године ситуација бити другачија - истакао је Стеван Симић, председник Задужбинског друштва „Први српски устанак“ Мишар.
Радови представљени у галерији део су богатог опуса насталог током двадесет година постојања ликовне колоније.
-Мишарска колонија је под окриљем Задужбинског друштва и прва је организована 1999. године, тако да овог лета прослављамо јубилеј. Две деценије постојања нас обавезују да се окупљамо и стварамо. Запажени и признати уметници са задовољством долазе на Мишар и остављају своја дела - рекао је магистар уметности Душан Нешковић и додао да је галеријски простор условио селекцију радова.
Петровданска изложба је увертира у Мишарске свечаности које ће традиционално бити организоване у августу.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa