Инфо

18. јул 2019.18. јул 2019.
Дођи и види
ЧУДЕСНО САБОРОВАЊЕ У ХРАМУ СВЕТОГ
ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ У КАСАРСКИМ ЛИВАДАМА

Дођи и види

Пре четири месеца, монаси из Русије донели су свети хитон у Србију. Од Видовдана до празника Светих Козме и Дамјана, светиња је била у храму Св. Василија Острошког у Касарским ливадама. Око три хиљаде ходочасника дошло је да јој се поклони
Када је Филип срео Натанаила, рекао му је: “За кога Мојсеј писа у закону и пророци, нађосмо га, Исуса сина Јосифова из Назарета“. На Натанаилово скептично питање: “Може ли из Назарета бити шта добро”, Филип је једноставно одговорио: “Дођи и види”.

На празник светих бесребреника Козме и Дамјана, отишли смо у храм Светог Василија Острошког у Касарским ливадама. Сачекала нас је велика благодат (реч која се тешко може описати), љубав и „заједница свих“.
- Ви мислите да је код вас у Србији мало верника. То није истина. Четири месеца смо са вама и сведоци смо колико верника међу вама има, рекао је монах Арсеније.
Монаси из Русије (други се зове Валентин), из манастира Светог Димитрија Ростовског, донели су свети хитон Христов у Србију.
- Светиња је део хаљине Господа нашег Исуса Христа коју му је изаткала мајка, Пресвета Богородица и коју је носио три и по године, од крштења до Великог петка. У њој је чинио чуда. И данас на себи има трагове свете крви Његове коју је излио за све људе света, поцепавши велику обвезницу грехова наших, рекао је прота Иван Јанчић.
После банатске, врањске и браничевске епархије, свети хитон донет је у храм Светог Василија Острошког на Видовдан. Од тада, богослужене су литургије сваког јутра, а после подне читани акатисти. Око три хиљаде људи, ходочасника са разних страна Србије - из Краљева, Београда, Ваљева, Крагујевца, из Војводине, Републике Српске, одасвуда, дошло је да се поклони светињи. Свештеници су сведочили чудесним исцељењима.
- Славка из Прешева довела је сина Душана који се изненада разболео, тешко је ходао, био под јаком терапијом. Били су два дана код нас. Причестили су се, сину смо читали молитве и он је оздравио. Једна жена дошла је из Крагујевца, уочи Ивањдана. Молила се за разрешење судског спора који је њена ћерка имала. Њене молитве су примљене код Господа и све је разрешено на најбољи начин. Велики су утисци, а за нас свештенике велике поуке да ревносније приступамо Господу и народу Божјем, додао је прота.
Благослов је дошао и кроз делић моштију сурдуличких мученика, миро Светог Прохора Пчињског и чудотворну икону Светог Петра и Февроније.
Духовна радост настављена је за Трпезом љубави, после које су верници заједно читали акатист Васкрсењу Христовом. У послеподневним сатима, свечаним опходом око цркве, испраћен је свети хитон ка храму Казанске Мајке Божје, у Прову, где ће бити до недеље. Од 22. јула до 2. августа биће у храму рођења Св. Јована Крститеља у Београду, а од 4. августа у манастиру Св. Тројице код Љубовије.
- Иако испраћамо Господњу часну ризу, знамо да ће Он остати са нама, јер је рекао: „Ја сам са вама у све дане до свршетка века“.
У јеванђељу о Господу свезнајућем и човеку без лукавства, Натанаил је послушао пријатеља и пошао са њим. „А Исус видевши Натанаила где иде к њему рече за њега: „Ево правога Израиљца у коме нема лукавства“. Натанаил се зачудио како зна ко је и одакле је, а Христос му је рекао: „Пре него те позва Филип видех те где беше под смоквом“. Тада га је апостол исповедио: „Учитељу, ти си син Божји, ти си цар Израиљев“.
„Како је велико и чудотворно присуство Божје“, писао је владика Николај у Омилијама, тумачећи ово јеванђеље, „нема речи која би га исказала, нити руке која би га написала“.
КО МЕ СЕ ДОТАЧЕ
„Жена која је дванаест година боловала од неизлечиве болести, успела је да се дотакне Господње хаљине и сила божанства свелекара Христа ју је исцелила. То је Господ осетио и питао апостоле „Ко ме се то дотаче“? Када је жена схватила да је Господ тражи, појавила се пред Њим, а Он је посведочио њену веру: „Вера твоја спасла те је, иди с миром“. Наши проблеми и болести последица су грехопада нашег. Сви смо позвани, а бићемо учесници у рајској трпези ако будемо одговорни и свесни свог небеског порекла и своје душе, живе и бесмртне“.
Свештеник Иван Јанчић
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa