Инфо

18. јул 2019.18. јул 2019.
ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА САБОРНЕ
ЦРКВЕ У ШАПЦУ

Додир Бога и човека

У петак, на Петровдан, прославили смо славу Саборног храма Светих апостола Петра и Павла у Шапцу. Свету литургију служили су свештеници из Епархије средњезападноамеричке, шабачке и ваљевске. После свете литургије и литије, пререзан је славски колач. Бројни верници дошли су да учествују у саборном прослављању првоврховних апостола.
- Славити свете апостоле необично је важно, јер наша црква је утемељена на пророцима, апостолима и мученицима, а крајеугаони камен је сам Исус Христос, на коме се складно зида сва грађевина. Без апостолске проповеди, ни први хришћани, ни ми данас, не бисмо били у прилици да имамо искуство живог Бога, тај исти додир Бога и човека, како је то некада давно насликао Микеланђело у Сикстинској капели, каже ђакон Никола Ковачевић за “Глас Подриња”.
Садашња шабачка црква, која је грађена од 1826. до 1831. године, у Првом светском рату је тешко страдала. Срушен је звоник до половине, поптуно порушен кров, а сводови и зидови оштећени. Аустријанци су у цркви држали таоце, које су стрељали у порти. Окупатори су храм опљачкали, а иконостас изболи бајонетима. Неколико година после рата, започела је рестаурација, која је завршена седамдесетих година прошлог века. Обновљен је иконостас који је рад познатог сликара Павла Симића, а зидове и свод цркве фрескописао је иконописац Андрија Биценко, избеглица из Русије. Икону Светог Јована Крститеља урадио је шабачки сликар Стеван Чалић.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa