Инфо

18. јул 2019.18. јул 2019.
Најбољи тренер међу сниматељима
БРАНИМИР ЦВЕТКОВИЋ ЦВАЛА, КОЛЕГА ИЗ БРАНШЕ
И ФУДБАЛСКИ СТРУЧЊАК

Најбољи тренер међу сниматељима

Када говоримо и пишемо о фудбалу, увек су нам у глави велике приче о изузетним мајсторијама најспоредније ствари на свету, о светски успешним тренерима, о националним звездама. Фудбал, међутим, не би био то што јесте да га не чине и неке обичне приче, наши пријатељи, рођаци, комшије.
Један од људи којима је фудбал обележио живот и који је оставио свој печат је и Бранимир Цветковић Цвала, наш колега, сниматељ у шабачком дописништву Радио-телевизије Србије. Имао је осам година када је почео да тренира. Прошао је све категорије у шабачкој Мачви од петлића до омладинаца. Када је требало да засија пуним сјајем и да заигра у првом тиму Мачве, а кажу да је био велики таленат, уследила је позајмица шабачком Железничару.
- Одиграо сам неколико незваничних утакмица за први тим, али сам играчку каријеру наставио у “Жељи”. Кроз све селекције у Мачви играо сам са Драгославом Костићем Колом, Миленком Ковачевићем Маленком, Сашом Петровићем Чоколадом, Бором Фушем и осталим. Са Мирославом Ђукићем, прослављеним фудбалером и тренером сам играо у Жељи за који сам наступао деценију - прича за “Глас Подриња” Цвала.
Занимљиво је да је квалитет фудбала који се тада играо у тзв. ПП - Посавско-подунавској зони, вероватно на данашњем нивоу Српске лиге.
- Играли смо против Смедерева, данашњег Сартида, Младог радника, са свим клубовима од Зворника до Пожаревца. Било је задовољство играти фудбал у тим лигама. Сећам се да смо два пута учествовали на турнирима у Швајцарској. Било је другачије, фудбал је више било љубав него бизнис - истиче наш колега сниматељ из РТСа.
Цвала је активно играо фудбал до 40. године. Упоредо, почетком деведесетих почиње да ради у дописништву Радио-телевизије Београд у Шапцу, које је првом дописништво у Србији. Званично је каријеру завршио у Поцерском Причиновићу, тиму који му је највише прирастао уз срце. Када је копачке окачио о клин, почео је у истом клубу да ради и као тренер.
- Имао сам срећу да кроз Мачвину школу фудбала учим од најбољих тренера који су радили у Шапцу, тако да сам имао солидну подлогу за тренерски посао. Право је задовољство радити у малим клубовима. У њима се и даље осети љубав према игри. Најлепша је ствар живети за фудбал, а не живети од фудбала. А, са друге стране, није далеко она урбана легенда која говори о томе да се на локалу игра бољи фудбал неко у Супер лиги - каже Цвала који поседује тренерску лиценцу.
Наш колега из бранше је тренирао током минулих 15 година пет клубова, и за све ове године само је једном добио отказ. Највећи му је успех био тај да је у два наврата успео да тим који је предводио са клупе уведе у виши ранг такмичења.
- Овај фудбал има неку особену драж и страст. Она се посебно огледа у ситуацији ако неко село има два клуба. Ти мечеви су попут великог дербија између Црвене Звезде и Партизана. Имају тај набој и неизвесност. За разлику од великог фудбала, ми имамо и тзв. треће полувреме. То је оно због чеха се сви ми и такмичимо на терену - дружење. Заборавимо све фаулове, све судијске грешке, све победе и поразе - додаје Цвала.
Ошто око сниматеља помаже му много и у тренерском послу. Уме да види оно што други не виде. Поред лопте, камера му је највећа љубав. И тај посао, али и посао тренера, искаче из уобичајене шеме. Ради се дању, ноћу, викендом. Све то, међутим, живот чини лепшим.
- Када човек ради оно што воли, тада постоје сви услови да води срећан живот. Подједнако волим оба звања, али сам сигуран да сам бољи сниматељ, него фудбалер и тренер - каже на крају Цвала.
Ми бисмо његову последњу реченицу ипак мало преформулисали. Цвала је сигурно најбољи тренер међу сниматељима и најбољи сниматељ међу фудбалерима. Уосталом, многе победе новинарског тима против увек неугодних политичара на шабачкој Чивијади, наша професија дугује управо Цвали.
Копира Барселону
Попут сваког другог тренера и Бранимир Цветковић Цвала прати модерне трендове. Систем троуглова коју примењује Барселона није немогуће пренети и на терене у Поцерском Причиновићу или у Слепчевићу.
- Сви се ми трудимо да пратимо светске трендове. Записујемо, преписујемо, анализирамо, али је потпуно јасно да тако нешто није лако применити на терену. Имамо ми, међутим, неких наших цака које велики тимови не могу да примене на својим теренима - уз осмех каже Цвала.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa