Инфо

25. јул 2019.25. јул 2019.
Шабац - отворен град
Зона новог оптимизма од 28.07. до 01.08. на градском тргу

Шабац - отворен град

Карикатуре против диктатуре. Медији под притиском политике -опозиционо или независно новинарство. Протести у Србији - грађански марш. Радим, дакле (не)постојим. Шабац - град бриге за културу
Удружење грађана „Нови Оптимизам“ и овог лета, од 28. јула до 1. августа, организује петодневни друштвено ангажовани програм на градском тргу у Шапцу, под називом „Зона Новог Оптимизма“ најављено је на конференцији за медије у уторак у Градској кући.
Јавности садржај су представили оснивач покрета Нови оптимизам Бранислав Гута Грубачки, модераторка трибина Милица Кравић Аксамит и директор РТВ Шабац Александар Живановић.
Програм се састоји од трибина, изложби, пројекција филмова и позоришних представа, а циљ је подстицање дебате у друштву о важним питањима, о којима се не говори довољно у јавном простору услед затворености институција и највећег броја медија за слободне и критичке ставове.
-Прошле године пре Шабачког летњег фестивала смо реализовали различите садржаје и сада смо дошли на идеју да организујемо летњу школу друштвеног активизма, како бисмо разговарали о темама које у другим срединама нису толико заступљене, или није могуће водити дебату о њима. У Шапцу је то не само могуће, него и добродошло - рекао је оснивач покрета Нови оптимизам Бранислав Гута Грубачки и додао да ће посетиоци бити у прилици да погледају филм о Кораксу и Петричићу - годину дана касније.
-Од изложбе на Филозофском факултету до данас, публика ће сазнати какав је пут био Коракса и Петричића за ових 12 месеци. У оквиру програма учествоваће људи различитих генерација, сензибилитета и искустава, друштвеног миљеа.
Питања која ће бити предмет дебата и разговора тичу се слободе мишљења и изражавања, стања демократије у Србији, слободе медија, положаја радника и угрожених група, равноправности полова, односа према култури и других актуелних тема.
-Ово су теме које се тичу свих и веома је важно да разговарамо о њима. Покушаћемо да кроз пет дана програма појаснимо шта је заправо активизам. Потрудићемо се да имамо гледишта, из више углова и повежемо теме које наизглед нису повезане, али суштински јесу и колико је активизам важан. Карикатуре против диктатуре отварају овогодишњи програм, јер су често баш „цртачи“ окарактерисани као опозиционари, или људи који можда имају највише храбрости да искажу свој став. Затим следи тема слободе медија који нам помажу да дођемо до неког дела своје свести и значајна нам је њихова образовна улога која је често занемарена и информативна која је често упитна. Потом разговарамо о највидљивијем облику активизма, оном на улицама и разматрамо да ли је он искључиво политички, или може бити и ванстраначки. Када већ причамо о слободним мислима долазимо до питања да ли имамо услова да преживимо и то дотиче питања радних права у Србији, а пре свега жена. Програм затвара културни активизам са одличном представом "Мушкарчине" Рефлектор театра из Београда. Шабац је пример добре праксе, јер 7% свог буџета издваја за културу, што није случај са другим местима - појаснила је модераторка трибина Милица Кравић Аксамит и најавила да ће Марија Лукић из Бруса бити једна од учесница у оквиру трибине „Радим, дакле (не)постојим- рад и активизам у Србији данас“.
-Важно је да разговарамо о злостављању на раду и родној равноправности. Маријина борба са траје скоро годину дана и она ће нам говорити о свом искуству. Поред ње имаћемо и новинарке недељника „Време“, „Данас“, активистикње Удружења „Роза“, као и УГС „Независност“.
У овој својеврсној летњој школи активизма учествоваће бројне истакнуте личности из друштвеног и културног живота, као што су Предраг Кораксић Коракс, Душан Петричић, Србијанка Турајлић, Снежана Чонградин, Драгољуб Дража Петровић, Драгољуб Бакић, Горан Марковић, Теофил Панчић, Јована Глигоријевић, Милан Ћулибрк, Софија Мандић, Нела Тонковић и многи други.
Жеља чланова удружења је да кроз пример успешног окупљања врате солидарност у јавни живот и да кроз различите друштвене активности покрену и афирмишу слободу говора, медија.
-Да ли је могуће да се хетерогене групе друштва солидаришу и окупе око једног заједничког интереса? Да ли је заједничко деловање вид подршке онима који су угрожени, то ћемо видети током трибина. Претходне године довођењем људи из различитих покрета показали смо да је то важна активност. Најважније је да из свих нивоа власти имамо саговорнике. Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић говориће о ставовима локалне самоуправе - навео је Бранислав Гута Грубачки.

М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa