Инфо

25. јул 2019.25. јул 2019.
Молитва мења живот
ПРОВО ПРОСЛАВИЛО ХРАМОВНУ СЛАВУ

Молитва мења живот

У недељу, на празник Светог Прокопија и чудотворне иконе Богородице Казанске, Прово је прославило храмовну славу. Храм у изградњи је, колико нам је познато, једини који је посвећен Мајци Божјој Казанској. Казанска икона се сматра заштитницом, пре свега, Русије и читавог човечанства. Призива се за мир, правду, здравље. Кроз историју, помињала се у најтежим годинама за Матушку, пред њом се благосиљају младенци и потомство.
- Ваше присуство, без икаквог устројства где ћете стати и Богу се помолити, сведочи да вас је све Пресвета Богородица призвала данас. Јако је важна усрдна молитва. Она поједностављује и мења живот. Што више компликујемо, све више удаљујемо себе од Бога, Мајчице и самих себе. Пресвета, прими молитве слугу твојих који ти се од срца моле, благослови све њихове трудове, исцели све болове и подари им живота и здравља да заиста можемо једним устима и једним срцем прославити Оца, Сина и Светога Духа, рекао је на беседи прота Миломир Стевановић.
После свете литургије, литије и резања славског колача, верни су, у саборости, читали акатист Мајци Божјој Казанској. Након тога, уприличена је Трпеза љубави, а потом, поново молитва.
У присусутву великог броја верника, испраћен је за Београд свети хитон, који је у овом храму био седам дана.
ПРВА КАПЕЛА СВЕТОМ НИКОЛАЈУ ЖИЧКОМ
Прота Стевановић у српској цркви познат је и као велики неимар. Не само што је у Прову подигао цркву Казанске Мајке Божје, прву у Србији, него и прву капелу посвећену Светом Николају Жичком и Охридском (владици Николају Велимировићу).
– Та је капела изграђена много пре званичне канонизације владике Николаја. Подигнута је 1996. у Доњој Борни, селу између Лознице и Малог Зворника, где сам у то време службовао. Епископ Лаврентије ме је тад упозоравао да је можда рано да капелу посветимо владици Велимировићу, али је, по завршету радова, благословио.

ЈАСТУЧЕ СВЕТОГ НЕКТАРИЈА
Прота Миломир Стевановић, дошао је на идеју да направи чудотворно јастуче Светог Нектарија Егинског.
– Једном приликом, боравећи у манастиру Свете Тројице на Егини, замолио сам да ми дају неколико старих одежди Светог Нектарија. Од њих сам начинио три јастучета за оболеле од карцинома. И они су, по сопственим сведочењима оздравили.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa