Инфо

25. јул 2019.25. јул 2019.
КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ
ГУ И ЈКП “СТАРИ ГРАД”

Комунално смеће се односи са градских улица

- Смеће се износи, свако добронамеран то може да види, што значи да је неистинита тврдња шабачке опозиције да се град удавио у ђубрету, рекао је Милан Васић, начелник Градске управе града Шапца на конференцији за новинаре одржаној прошле недеље поводом обуставе рада једног броја запослених у ЈКП „Стари град“.
Он је објаснио да је по закону немогуће да било ко легално остварује своје захтеве тако што ће престати да износи ђубре из града јер је то директно угрожавање јавног интереса, односно здравља грађана. Минимум процеса рада је дефинисан градским одлукама и по закону не може да дође до ситуације у којој се смеће не износи.

СНС у Шапцу подржала кршење закона
- Нажалост, то се десило у ЈКП „Стари град“. Руководство спроводи поступак и утврдићемо процедуре за овај недопустиви поступак дела радника. Српска напредна странка је јуче подржала кршење закона тако што је подржала незаконито одбијање радних обавеза, истакао је Васић. Према његовим речима, захтеви дела радника овог предузећа своде се на тринаесту плату, која се лажно назива солидарна помоћ.
Он је навео да је плата руководиоца у ЈКП „Стари град“ 68.000 динара, што је и докторска плата, док је плата радника са средњом стручном спремом у истом предузећу око 37.000, колико зарађује и медицинска сестра, па се поставља логично питање како то да и сви остали немају солидарну помоћ.

Грађани неће плаћати
скупље комуналне услуге да би радници јавних
предузећа добили 13. плату
- Тринаеста плата, коју манипулативно називају солидарна помоћ, може да се исплати само на један начин, а то је подизање рачуна за комуналне услуге. То за грађане значи да скупље плаћају воду, грејање и изношење смећа. Ми мислимо да грађани не треба да плаћају скупље комуналне услуге да би радници јавних предузећа добили 13. плату, поручио је начелник шабачке Градске управе.
Он је подсетио да је у Шапцу велика потреба за радном снагом, о чему говори и податак да се у претходној и овој години запослило пет хиљада људи, па тако свако ко жели може да нађе или промени посао, са минималном платом од, на пример, 300 евра у Јазакију.
Иначе, за исплату 13. плате радницима у јавним предузећима потребно је 25,5 милиона динара на годишњем нивоу, а Град Шабац из свог буџета издваја 30 милиона динара за зараде доктора и медицинских сестара како би одржао систем примарне здравствене заштите јер закон о забрани запошљавања не дозвољава ангажовање здравствених радника. Зато је Град принуђен да изван својих обавеза плаћа зараде неопходном медицинском особљу.
- Да ли треба овај новац да усмеримо у тринаесту плату или да обезбедимо грађанима да се лече, упитао је Васић.

Запослени у ЈКП „Стари град” у пуном саставу
на терену
- Део екипа изношења смећа и јавне хигијене у среду је обуставио рад и спречио колеге у поподневној смени да изађу на терен. Није реч о штрајку јер није испуњена процедура за то. И поред максималног труда, запослени нису могли да уклоне заостало смеће у потпуности али данас и сутра у раним јутарњим часовима посао ће бити обављен до краја, рекла је Снежана Ђокић и поступак радника који нису хтели да однесу смеће назвала диверзијом према сопственом предузећу и делатности коју обављају, а последица тога је угрожавање јавног интереса и здравља грађана.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa