Инфо

25. јул 2019.25. јул 2019.
Подршка развоју  енергетске ефикасности
ПОТПИСАН УГОВОР ИЗМЕЂУ “ТОПЛАНЕ”
И ЕВРОПСКЕ БАНКЕ ЗА ОБНОВУ И РАЗВОЈ

Подршка развоју енергетске ефикасности

Планирано је да се уради термоизолација на најмање 40 стамбених зграда, али и да се уграде термостатски вентили и делитељи трошкова. Јеротић наводи да је идеја да грађани могу да управљају својом потрошњом, да знају колико троше и да од тога зависе њихови рачуни. Концепт пројекта је да се од уштеда које ће се постићи смањењем потрошње енргије сервисира инвестиција
Уговор о кредиту од 2,5 милиона евра између ЈКП „Топлана Шабац“ и Европске банке за обнову и развој (EBRD) потписан је у уторак у градској кући. Средства ће се користити за термоизолацију стамбених зграда, а рок отплате је 12 година. Пројекат представља наставак праксе унапређења енергетске ефикасности коју је град Шабац почео још 2010. године.
Уговоре су потписали директор ЈКП „Топлана“ Слободан Јеротић и главни банкар EBRD Јелена Чепурковић.
-Са великим задовољством подржавамо овакве пројекте. Стамбени сектор има један од највећих потенцијала за уштеде, када су у питању трошкови енергије. Град Шабац је то препознао одавно. Можемо само да честитамо и „Топлани“ и Шапцу и Шапчанима на овој важној иницијативи и надамо се да ће овај пројекат бити успешно имплементиран. Уштеде у енергији и емисији штетних гасова треба да буду значајне и надамо се да ће Шабац послужити као добар пример и другим градовима у Србији, па да ће овај модел преузети, истакла је Јелена Чепурковић.
Планирано је да се уради термоизолација на најмање 40 стамбених зграда, али и да се уграде термостатски вентили и делитељи трошкова. Јеротић наводи да је идеја да грађани могу да управљају својом потрошњом, да знају колико троше и да од тога зависе њихови рачуни. Концепт пројекта је да се од уштеда које ће се постићи смањењем потрошње енeргије сервисира инвестиција.
-Ми и грађани имамо заједнички интерес, а то је да потрошња горива и енергије буде што мања, као и рачуни грађана, а истовремено да ми будемо оперативнији и имамо више простора за даље пројекте. Желимо да град Шабац задржимo на лидерској позицији у Србији када је у питању енергетска ефиксаност. Познати смо по пројекту изолације стамбених зграда, као и по многим пројектима који се тичу примене обновљивих извора енергије. Трудимо се да тај имиџ и задржимо. Свако од грађана моћи ће да има другачији уговор и да враћа кредит током мањег броја година, али највише за 12 година, објаснио је Јеротић.
Током наредне три седмице треба да се распише тендер и изабере извођач, а када те процедуре буду готове почеће се са радовима. Пројекат ће трајати током ове и наредне године.
M.M.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa