Инфо

25. јул 2019.25. јул 2019.
Фото: Ј. Радојевић

Фото: Ј. Радојевић

Коњичке свечаности осми пут на Шабачком хиподрому

Келн за пету победу „Интергаја“

Више од 90 најбољих српских галопера одмерило је снаге на шабачкој трави. Torino Hill победник супер спринта “Церски марш” на 1.000 метара и то у рекордном времену од 00:57. Пета узастопна победа Бијељинског “Интергаја” на “Меморијалу”. Први пут на Шабачким коњичким свечаностима одржан је избор за Мис Западне Србије. Традиционално организован је Ladie s day. Шапчанке су понеле ручно рађене шешире из београдске занатске радње „Раде“
(Rade Hats & Caps Couture)
Још један празник галопа на Шабачком хиподрому је за нама. Шабачке коњичке свечаности одржане су осми пут. Публика је поред најбржих коња уживала и у богатом пропратном програму, који је између осталог, славио женску лепоту и вратио дух некадашњег Малог Париза.
-Поред свега што се догодило у Београду, Шабачки хиподром је последњих година постао стожер српског коњарства. Потрудићемо се да тако и остане. Сваке Шабачке коњичке свечаности посети 5.000-6.000 гледалаца и изузетно смо задовољни. Меморијал краља Александра је централни догађај сваке тркачке сезоне у Шапцу. Трка која је установљена 1935. године опстајала је под различитим именима, да би јој 2001. био враћен првобитни назив. На шабачком хиподрому се трчи од 2008. године и за нас то представља изузетну част, али и обавезу. Изузетно нам је важно да све протекне у најбољем реду, а о томе водимо рачуна и сваког другог тркачког дана. Какав је Шабац као домаћин говори и то што гости који једном дођу на наш хиподром, готово увек се врате поново, истакао је Александар Драгојевић, директор Шабачког хиподрома.

Загревање за спектакл
Више од 90 најбољих српских галопера одмерило је снаге на шабачкој трави. Првог дана, у суботу, на програму су биле четири трке.
Победник прве трке "Мањеж", која је трчана на 1.000 метара био је Fireman Sam, породице Милић, са Ђорђем Перовићем у седлу. Други је стигао Pepper Doll и јахач Феле, трећа Firenca са Дарком Љубомировићем у седлу, а четврти Vettori Star са Лазаревићем.
Друга трка "Меморијал Живко Шајиновић" такође је трчана на 1.000 метара, а учествовала су двогода грла без победе и пласмана. Први кроз циљ је прошао Луне Милетин, власништво Милете Берића, са џокејом Жељком Илић, друга је била Step Sister са Ђорђем Перовићем, трећа Grace Kelly са Љубомировићем, а четврти Azzaro са јахачем Тиком Вујковићем.
Barbara Hepworth у власништву Александра и Ане Ружић, а са Жељком Илић у седлу, освојила је прво место у "Женској миљи", трећој трци у којој је дужина стазе била 1.609 метара. Друго место заузела је Wild Bird и џокеј Андреа Феле, треће Miss Mazzie и Станаревић, а четврто It's My Time са Конкољем у седлу.
Последња је на програму била трка "Меморијал Стефана Пауновића" на 2.000 метара чији победник је био Кардинале, власништво Филимоновића, са јахачем Иљом Московим. Други је стигао Napolitain са Ђорђем Перовићем, трећа Protea, са Миланом Конкољем, а четврти Marcell ког је јахао Александар Шашић.

Пао рекорд
Други дан, у недељу, трчано је шест трка, а и џокеји су одмерили снаге на 100 метара.
Прва трка носила је назив “ОФК Шабац” и трчала су је грла од три године и старија без победе на 1.350 метара. Први је кроз циљ прошао Jerriy Beast у власништву Јоване и Катарине Милошевић, у чијем седлу је био Андреа Феле. Aurora Borealis са Перовићем је била друга, трећи L’orbiquet и Конкољ, а четврти Gellius са џокејом Љубомировићем.
Двогодачки куп “Еко сан” трчан је други тог дана на стази од 1.350 метара. Победу је однео Turn me on штале “Bel-Racing” и јахач Fersu. Miss Iron са Перовићем у седлу је била друга, трећа је стигла Џејла са Козмом, док је четврта била Боема и Лазаревић.
Torino Hill, власништво Ашковића, са Тиком Вујковић у седлу, био је победник супер спринта “Церски марш” на 1.000 метара и то у рекоредном времену од 00:57. Грло Sansili са Перовићем је стигло друго, Chantilly и Конкољ су заузели треће место, а Big Rock и јахач Милојевић четврти.
Меморијал “Драган Кића Поповић” трчала су грла од три године и старија из домаћег одгоја на 1.800 метара. Прва је стигла Primadona Lady у власништву Ивана Суботића, са Андреом Ферсу у седлу. Други је био Алвин са Нађем, трећи Џамука са џокејом Милојевићем, а четврти Сурчин са Перовићем. Победнику трке пехар је предала ћерка Драгана Киће Поповића, Мина Ступар.

“Интергај” пети пут
Трка дана “Меморијал краља Александра” најважнији је и најпрестижнији догађај на Шабачком хиподрому. Шабац је домаћин “Меморијала” од 2008. године.
Пре почетка трке химну Србије извела је млада шабачка уметница Ирина Бродић. За најбржег су, поред новчане награде од 500.000 динара и пехара, обезбеђени и поклони. Сликар Слободан Топаловић је даровао портрет краља Александра, а расадник „Џагић“ плашт од ружа.
Победу је однела Келн која је стазу дугу 2.400 метара истрчала у времену од 2:31,4 минута. Ово је била пета узастопна победа Бијељинског “Интергаја” на “Меморијалу”. Јахач је био Ђорђе Перовић, који је ову трку освојио трећи пут, а власник је и рекорда на овој стази из 2013. године. Келн је била у тренингу у Мађарској код Габора Маронке.
Друго место освојила је Kalina Lady са Тиком Вујковићем, а треће њена сестра Красива са Козмом у седлу. Четврти су били Rhett Butler и јахач Станаревић.
Последња трка седмог тркачког дана била је “Мишар шабачка миља” за три године и старија грла на 1.609 метара. Први је кроз циљ прошао Party Flash, власништво Бјелогрлића, са Перовићем. Други је био Magic Man са Жељком Илић у седлу, трећи је стигао Iron Boy, ког је јахао Глоговац, а четврти Огон са Конкољем.
Џокеји су се такмичили и у трци на 100 метара пешке. Први је ову деоницу истрчао прошлогодишњи победник Дарко Љубомировић, који је последњих пар метара престигао Александра Шашића.

Посетиоци задовољни
Иако шабачко коњарство траје два века, а трке се на данашњој локацији одржавају од ’70-их година, бројни су они који, и поред љубави према коњима, никада нису гледали трке. Адриана Макевић, трговац из Шапца, на наговор другарице, први пут је пратила овај спорт уживо.
-Много волим коње, као и моје дете, али он је тренутно на мору па сам дошла са другарицом и њеним дететом. Овде је много лепо и добро је што Шабац има овако нешто. Први пут сам сада овде, али сигурно не и последњи, каже Адриана.
Вера Милошевић из Београда раније је са супругом долазила у Шабац, али коњичким тркама никада није присуствовала, иако истиче да обожава коње и да је одушевљена што овакви догађаји постоје.
-Јако смо срећни и почаствовани што што смо позвани на овако дивну манифестацију и што смо имали прилику да испратимо Меморијал краља Александра о ком смо много слушали. Први пут сам доживела овако нешто и узбуркале су ми се емоције. Сада смо отворили сезону и убудуће ћемо долазити редовно, навела је Вера Милошевић.

Дефиле лепоте
Први пут на Шабачким коњичким свечаностима одржан је избор за Мис Западне Србије. Победила је 22-годишња Београђанка Тијана Шиљак, прва пратиља је била Виолета Марковић, друга пратиља Катарина Лепотић. За мис шарма проглашена је Николина Шуман, док је титулу најфотогеничније понела Ана Коларић. Избор је одржан под лиценцом “Мис Ју”.
Победници је титула омогућила пласман на избор за Мис Србије, а добила је и стипендију за четворогодишње студије. Тијана Шиљак држи кафић у Сремчици, рекреативно се бави кок-боксом, а велика љубав су јој животиње.
-Ово такмичење за мене представља невероватно искуство. Нисам очекивала победу, а драго ми је што сам добила могућност да наставим школовање. Шапчани су били дивни домаћини и одлично су нас дочекали и угостили. Од мелена сам окренута кик-боксу јер су моја браћа тренери тог спорта. Никада се нисам такмичила, али тренирам рекреативно. Поред тога, обожавам животиње. Увек када имам времена трудим се да помогнем азилима или напуштеним или повређеним псима и мачкама на улици, рекла је нова мис Западне Србије за “Глас Подриња”.

Најшармантније
Шапчанке
Шабачки хиподром протеклог викенда био је стециште поклоника коњичког спорта, расних грла, адреналина и шармантних дама. Уз галопске трке организован је и богат пропратни програм. Све је било у знаку престижа, лепоте и елеганције, као неизоставних елемената елитног спорта. Традиционално организован је Ladie`s day. Шапчанке су понеле ручно рађене шешире из београдске занатске радње „Раде“(Rade Hats & Caps Couture). Жири је имао тежак задатак, али након гласања одлучено је да треће место припадне Милици Шобић, друго Катарини Лукић, а титулу најшармантније даме Свечаности понела је Марија Бошковић.
Победа за Марију неочекивана, али свакако пријатно изненађење.
-Сестра ме је пријавила за избор. Шешир никада раније нисам носила, ово је први пут. Мало сам бринула, али изгледа да ипак знам да изнесем - рекла је Марија Бошковић.
Најшармантније три даме освојиле су вредне поклоне (козметичке производе, наочаре и уникатне шешире). Првопласирана имаће прилику да ужива у романтичном викенд путовању за двоје у неком од европских градова.

Слике за трајно сећање
Шабачке коњичке свечаности и овог пута организовали су Џокеј клуб и Туристичка организација Шапца, уз покровитељство Града. Догађај сваке године доведе у Шабац велики број посетилаца из бројних градова Србије, али и из иностранства. Шабац је познат као град манифестационог туризма, а ова дводневна манифестација издвојила се као једна од значајнијих.
-Коњички спорт привлачи велику пажњу и доводи на Шабачки хиподром велики број посетилаца кроз све тркачке дане. Добра инфраструктура довела је велики број грла у тренинг, значајан број тркачких дана и она веома важна компонента љубав људи према коњичком спорту у овом крају чине да коњичке трке буду једна од најпосећених манифестација. Сигурно да Меморијал Краља Александра представља круну тркачке сезоне као једна од најпрестижнијих трка у сезони, борба за престиж и славу, најбоља грла из ширег региона, стрепња власника, неверица и ишчекивање посетилаца призор су који одузима дах и остаје трајно у сећању. Дводневни програм поред десет узбудљивих трка обухватао је и велики број пратећих садржаја, избор најшармантније даме, мис Западне Србије, волтижери, трка џокеја, додатно је употпунило понуду и пружило забаву и оном делу посетилаца који можда нису страствени љубитељи коњичког спорта, изјавио је директор Туристичке организације Шапца Срђан Митрашиновић.
Љубитеље коњичког спорта следећи тркачки дан на Шабачком хиподрому очекује 15. септембра.
Руже за најбољу
Први пут победнику Меморијала припао је плашт од ружа. Слободан Џагић прошлогодишњем победнику је даровао српску тробојку, док је ове године одлучио да поклон буде нешто уникатнији.
-Моја породица је некада давно држала коње. Мој прадеда се такмичио и побеђивао на тркама које су у селу организоване за преславу, на Спасовдан. Одлучио сам да спојим љубав према коњима и ружама, и дошао на идеју да направим плашт од ружа за победничког коња, јер то нико никада није урадио. Искористио сам око 250 ружа, а израда је трајала четири сата. Шабачке коњичке свечаности су прави празник. За мене најлепша и најважнија манифестација после Ружа Липолиста, рекао је Слободан Џагић, млади Шапчанин који од пре неколико година узгаја руже на прадедином имању у Звезду.

Похвале од Витеза
Током два дана трајања Свечаности много шампиона је продефиловалао хиподромом. Најбржи коњи, најбољи џокеји, најуспешнији власници... Овај догађај није могао да протекне без шампиона у једној другој коњичкој дисциплини - вишебоју.
Марко Миленковић из Пожаревца четвороструки је љубичевски витез, а три пута је титулу освајао узастопно, што ником другом није пошло за руком. Нада се да ће ове године победити и пети пут. Од својих непуних 29 година, коњичким спортом се бави 20. На Љубичевским коњичким играма учествовао је 10 пута.
-Запослен сам у ергели “Љубичево”. Коњи су мој хоби, посао, спорт, љубав. Одомаћио сам се у Шапцу и лепо ми је. Овде сам вероватно био више од 1.000 пута. Шабачки хиподром је бљеснуо у последњих пет година. Подигнути су стандарди, веће су награде. Помак је евидентан. Стаза је лепа, долазе квалитетна грла. Томе су доста допринели Бојан Шендековић, Дуле Пајић и још неки људи. Верујем да велике заслуге припадају и Граду.

Традиција и елеганција
У времену када је било незамисливо видети господина на улици без шешира, Радослав Стефановић, школовани шеширџија, отворио је радњу у срцу занаталија престонице, у Балканској улици. Уз љубав према шеширима, Радослављев син Бранислав наставља традицију и остаје у радњи све до 2005. године када његова ћерка Вера преузима породични посао са мужем Гораном Милошевићем, како би одржала дух елеганције уз жељу да шешир као модни детаљ сачува од заборава.
-Данас је наша радња омиљено место љубитеља старих заната као и незаобилазна станица многобројних туриста који са одушевљењем посматрају ручне радове спретних мајстора и без изузетка понесу бар један са собом - истакао је Горан Милошевић.
Фирма “Раде” (Rade Hats & Caps Couture) од оснивања 1950. године успешно се бави специјализованом израдом свих врста капа и шешира од најквалитетнијих материјала. Ручно рађени, на дрвеним калупима, од најфинијих материјала, негују породичну традицију уз неизмерну љубав и посвећеност која је уткана у сваки детаљ уз спој изузетне занатске вештине и дизајна који прати савремене трендове.
-Сваки шешир је посебна прича, у коју је уткано много љубави, труда, рада. Сати проведени у радионици резултирају добрим и квалитетним производима. Израда је у етапама, а траје десет и више сати. Највећи изазов је дизајнирање и украшавање како би сваки био другачији - наводи Милошевић.
У фокусу је квалитет изнад масовне производње, а готово савршена израда безвременских модела чини их далеко препознатљивим. Уникатни печат који поседује сваки шешир указује на префињеност и драгоценост, што шешире чини још вреднијим. Поред Србије, производе пласирају на тржишта земаља у региону, али и шире.
-У моду се постепено враћа шешир као модни детаљ. Нама је донекле мерило Београд, али морам да признам да имамо и значајан број поруџбина из унутрашњности захваљујући онлајн куповини. Девојке из Шапца су чести купци, што је добро, јер показује да се шешир враћа на сцену - закључио је Горан Милошевић.

Краљев ловор за Келн
Најважнију галопску трку у сезони „Меморијал краља Александра“ обележило је одмеравање снага на стази и велико узбуђење учесника, посетилаца. Неизвесност до самог финиша победа Келн донела је пети краљев ловор за шталу „Интергај“.
-Пета победа за нас на Меморијалу. Донекле смо очекивали, јер је грло у доброј форми, што је и показала на стази у Мађарској. Тајна је у квалитету грла, и тренера који предано ради, а све то даје одличне резултате. Наша очекивања су испуњена и веома смо задовољни - рекао је Александар Јовановић из Бијељине.

Освајачи „Меморијала краља Александра“:
2008. - Distant Charm (Distant Music - My Lucy Locket) - Шт. „Потковица Спаија“, тренер А. Михајловски, јахач Дарко Филиповић, време 2:29,8
2009. - Ella Mala (Atolos - Emanuela) - Шт. „Антилоп“, тренер С. Дудић, јахач Александар Шашић, време 2:31,5
2010. - Dr Gile (Dr Fong - Alrisha) - Ергела Сурчин, тренер Д. Пајић, јахач Ђорђе Перовић, време 2:37,7
2011. - Artisto (Macanal - Artista) - Шт. Тешић, тренер М. Колар, јахач Жељко Илић, време 2:29,3
2012. - Nouvelle Rock (Noverre-Sacara)- власник КК „Gorska team“, тренер М. Колар, јахач Жељко Илић, време 2:29,1
2013. - Tahir Šesti (Depth-Tina) - вл. Иво Сердар, тренер М. Колар, јахач Ђорђе Перовић, време 2:28,0
2014. - Gracias a la vida (The Honorable- Ginna) - вл. Виторио Де Пасквале, тренер Б. Шендековић, јахач Александар Шашић, време 2:36,4
2015. - Golden Journey (Nayef/Beatrix Poter) - Шт. „Интергај“, тренер Г. Маронка, јахач Јарослав Линек, време 2:28,1
2016. - Sammy's Warrior -(Myboycharlie/Tahifeez) - Шт. „Интергај“, тренер Г.Маронка, јахач Андреа Феле, време 2:30,6
2017. - Sammy's Warrior -(Myboycharlie/Tahifeez) - Шт. „Интергај“, тренер Г. Маронка, јахач Ђорђе Перовић, време 2:33,9
2018. - Merion (Soldier of Fortune/Museum) - Шт. „Интергај“, тренер Г. Маронка, јахач М. Лаубе, време 2:28,4
Текст: М. Мијаиловић-М. Живановић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa