Инфо

25. јул 2019.25. јул 2019.
Нешто невиђено
СПЕЦИЈАЛНИ РЕЗЕРВАТ ПРИРОДЕ ЗАСАВИЦА

Нешто невиђено

Необични резерват природе Засавица, биће обогаћен још једном скулптуром. Од камена који је недавно увезен из Бразила, професор Велимир Каравелић ускоро започиње рад на скулптури бика
Специјални резерват природе Засавица простире се на површини од 1825 хектара, од којих је 675 у првој категорији заштите. Простором доминира река Засавица, која је, мирна и питома, као река равнице, омогућила опстанак бројном и разноврсном биљном и животињском свету. Да би тај свет био очуван, сама Засавица и њено приобаље стављено је под заштиту државе 1997. године, као природно добро прве категорије од изузетног значаја, на предлог Завода за заштиту природе Србије.
А све је почело две године раније, када је Слободан Симић Симке, данашњи управник, „случајно“ дошао и открио „себи, Србији и свету“ изгубљену реку.
- Засавица је река од 33 километра, која почиње подно дринског насипа и улива се у Саву, у Мачванској Митровици. Мештани знају Засавицу као бару, јер она нема обалу, него разливе. Држава је овај резерват испитала, заштитила и дала на чување и управљање Покрету горана Сремска Митровица. Данас, после више од двадесет година, засигурно смо далеко најбољи резерват у Србији, каже Симић.
На простору Засавице никада у историји није постојала ниједна фабрика, нити било какав други облик загађења који би угрозио лепоте природе и њен биодиверзитет. Зато није ни чудо што на данашњи дан Засавица може да се похвали са 150 врста флоре и фауне које су потпуно јединствене у Србији, а неке од њих и у целом свету.
- Наш приоритетни циљ је очување биодиверзита. Баштинимо србијанске, европске и светске вредности. Такође, радимо на развоју туризма. За 365 дана у години, кроз наш резерват прође од 35 до 40.000 људи. Треће, не мање важно, је чињеница да смо чувари старих раса Србије. Овде имамо зоолошки врт врт са свињама мангулицама, коју смо спасли од пропасти, подолце, највећа равна говеда у Европи, другу по величини фарму музних магарица у свету (прва је у Италији). Имамо 250 магарица и око 150 босанских брдских коња. Нашу причу заокружујемо производима које правимо од органских раса. То је храна коју послужујемо у ресторану, или продајемо као сухомеснате производе. Дакле, послужујемо оно што произведемо на нашем пашњаку, додаје наш саговорник.
Резерват Засавица познат је по програмима и активностима, као и ликовним колонијама које организује током године. Недавно је, у сарадњи са Удружењем Камен Србије, увезен камен из Бразила, од кога ће професор Велимир Каравелић направити скулптуру бика.
- Решили смо да направимо нешто што до сада у Србији никад није било. Преко Италије, увезли смо бразилски камен који је стар преко милијарду година. У питању је 20 тона камена тврдоће 8. Када је дошао у Засавицу и осетио њену енергију, професор Каравелић је рекао да жели да направи скулптуру бика, као симбол ероса и танатоса.
Модел је већ урађен, а рад на скулптури почиње 1. августа.
Овај број „Гласа Подриња“ доноси вам купон који вам омогућава бесплатан улаз у Специјални резерват природе Засавица, који представља јединствену и заокружену целину. У смени шума, ливада, широких обала и саме воде, богатству биљних и животињских врста, видан је традиционалан начин живота на реци осликан кроз фолклор, свакодневни живот и историјско наслеђе.
Образовни програми за ђаке и студенате у циљу проучавања природних вредности препоручују се кроз једнодневне и вишедневне боравке и стручно припремљене програме и активности. Због свог биодиверзитета, присуства реликтних, ендемичних и ретких врста и њихових животних заједница, подручје је интересантно и погодно за научна и стручна истраживања. Спортским риболовцима је, на посебно уређеним локацијама и чекама омогућен улов лепих примерака дивљег шарана, штуке или златног караша. Вожња чамцима кроз саму Засавицу за љубитеље фото-графија право је уживање, а као посебна атракција нуди се еко хлеб и мачванска риба на таландари.


Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa