Инфо

25. јул 2019.25. јул 2019.
ТРЕБА ЛИ МАЧКА ДА ЈЕДЕ
ХРАНУ КОЈУ И ВЛАСНИК

Укусни залогаји са стола за мацу


Поједини љубитељи мачака сматрају да њихова љубимица сме да једе само готову куповну храну намењену само за њу, док други сваки оброк деле са својом мачком. Нису потпуно у праву ни једни ни други. Постоје намирнице које љубимцима могу да шкоде, али и оне које не само да ће им бити укусне, него ће им и користити
Храна са вашег стола коју смете да дате мачки је:
Месо
Мачке су једноставно месождери. Морају свакодневно добијати протеине из меса за јако срце, добар вид и здрав репродуктивни систем. Кувана говедина, пилетина или ћуретина је одличан избор за вашу мацу. Сирово или покварено месо може учинити да се мачка разболи, стога строго избегавајте да јој га дајете.
Интегралне житарице
Овсена каша садржи пуно протеина и лако ју је направити. Многе мачке воле и кукурузни качамак/паленту, чак и грубо млевени кукуруз, јер има добру текстуру за њих. Можете пробати да им дате и браон пиринач, јечам и пшеничне бобице, али можда ћ́ете прво морати да их испасирате. Мачке имају тенденцију да воле мања зрна попут проса и кускуса. Само се уверите су добро кувана тако да маца може у потпуности може да их савлада.
Риба
Рибе имају пуно омега-3 масних киселина, које доприносе бистром виду ваше мачке, такође и помажу код артритиса, обољења бубрега и срчаних поремећаја. Конзервирана или кувана риба је такође у реду. Али не делите свој суши са мацом- сирова риба није добра за њу, јер може изазвати многе дигестивне проблеме.
Јаја
Јаја су још један супер извор протеина за вашу мацу. Али, уверите се да су добро кувана. Као и сирово месо и риба, такође и сирова јаја могу наштетити вашој мачки. Када говоримо о тровању сировим јајима, најчешће се мисли на салмонелозу. Иако салмонелоза није тако честа појава код мачака, она се појављује и стога се не сме потценити. Ова бактерија се може уништити високом температуром, тј. кувањем јаја.
Не воле све мачке поврћ́е, а још мање воће. Али они су богати извор витамина, и садрже потребна влакна и воду, и тако помажу у варењу хране. Пробајте да дате мачки свеж краставац, барени броколи или шаргарепу. Избегавајте само да јој дајете црни или бели лук.
Сир
Сир је ужитак за мацу, садржи протеине у високој мери, што је у реду за вашу мацу, али у мањим количинама. Али протеин у сиру је мање “потпун” за мацу од протеина у месу, рибама и јајима. Такође, ни код мачака се не препоручује претеривање у млечним производима.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa