Инфо

25. јул 2019.25. јул 2019.
ИСТИНЕ И ЗАБЛУДЕ
О СТЕРИЛИЗАЦИЈИ

Превенција болести и напуштања нежељених

Једини начин да се смањи број паса луталица је стерилизација. Уређене земље ово питање одавно су решиле законом. Ко нема регистровану одгајивачницу у обавези је да стерилише пса.
Код нас ово не само да није решено на републичком нивоу, него је и свест грађана на јако ниском нивоу. Бројне су и заблуде и недоумице везане за ову тему.
Стручњаци стерилизацију препоручују из више разлога. Поред тога што се на тај начин спречава нежељено размножавање велике су добробити и за здравље пса.
-Стерилизацијом се у великој мери смањује ризик да пас оболи од тумора млечне жлезде, а представља превенцију од упале материце која је код паса доста честа. Са друге стране, лакше је и власницима јер нема више проблема са крварењем по стану или кући. Једина негативна страна је што се после често јави гојазност јер се због хормонске промене промени и метаболизам пса, па треба повести рачуна о томе, наводи ветеринар Јелена Симић.
Наша саговорница каже да је заблуда да пса треба пустити да се “бар једном оштени”, јер се тиме ништа не решава сем што се добију штенци са којима власник често не зна шта ће.
Такође, често се чују коментари да се тиме псу одузима право на мајчинство, о чему се не размишља када се штенци одузму од те исте мајке и побацају.
Мужјаке би такође требало кастрирати. Иако се неће оштенити, позитивне стране за пса су велике.
-Спречава се тумор тестиса и проблеми са простатом. Мужјаци су стално спремни за парење, па после кастрације буду мирнији, нема више нервозе. Уколико је пас у дворишту може да оде за женком која је у терању, а могући проблеми су онда бројни. Пас може да се изгуби, повреди у борби са другим псом, или настрада на различите начине. Кастрација се препоручује и код агресивних паса, јер се на тај начин смањује агресија, наводи Симићева.
Операција је рутинска.
Постоје различита мишљења око тога колико пас треба да буде стар за стерилизацију. Неки ветеринари препоручују да се она обави пре него што пас први пут уђе у терање, док други сматрају да ипак треба пустити то да прође и да љубимац мало одрасте.
Све наведено важи и за мачке, а поред тога спречава се и преношење заразних болести, које су последњих година веома честе и неизлечиве.
Мачија сида и леукемија се лако преносе и смртоносне су.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa