Инфо

1. август 2019.1. авг 2019.
Подржи живот
Уводна конференција пројекта SUPPORT LIFE

Подржи живот

Пројекат „SUPPORT LIFE“ има за циљ побољшање доступност и квалитет здравствених, социјалних услуга у руралним подручјима за особе са инвалидитетом, старе, беспомоћне и хроничне пацијенте. Мобилни тимови у Хрватској и оснивање истих у Србији. Вредност Пројекта је око 990 хиљада евра
У Центру за стручно усавршавање у среду одржана је Уводна конференција пројекта „SUPPORT LIFE“, који се реализује кроз програм прекограничне сарадње Србија – Хрватска (Interrreg – IPA), а који финансира Европска унија.
Партнери на пројекту су Дом здравља "Др Драга Љочић", који је организатор конференције, Каритас Шабац, Дом за старе и немоћне Илок и Удруга за особе са инвалидитетом "Бубамара" из Винковаца.
- Изузетно смо поносни што наш дом здравља са партнерима из Хрватске и Каритасом реализује Пројекат уз помоћ којег ћемо бити доступнији за пружање услуга особама са инвалидитетом, без обзира да ли су последице настале услед болести или повреде, као и старим, изнемоглим лицима која се налазе у руралним срединама, затим особама које болују од тешких и хроничних болести, а налазе се у терминалним фазама, посебно када су малигне болести у питању, а потребна им је здравствена нега. Добићемо потребну опрему и ангажовати два лекара и три медицинске сестре. Два моторна возила биће доступна и опремељена за теренски рад, како бисмо стигли до најудаљенијих места, затим два лаптоп рачунара, један портабилни ултразвучни апарат за преглед стомака. Уз опрему која ће бити додељена ту су и декубитални душеци, санитетски материјал. Вредност пројекта Дома здравља је 209.544 евра и потписан је 1. маја ове године, а трајаће до 30. априла 2021. године. Након истека тог периода сва опрема остаје Дому здравља – истакла је директорка Дома здравља "Др Драга Љочић“ Јасмина Станковић.
Укупна вредност пројекта је око 990 хиљада евра, од чега је за партнере из Шапца намењено око 430 хиљада, а остатак за партнере из Хрватске.
Циљ пројекта је пружање здравствених и социјалних услуга за старе, беспомоћне, хроничне пацијенте и особе са инвалидитетом у руралним и неразвијеним деловима Вуковарско-Сремске жупаније и Мачванског округа.
-Драго нам је што још један пројекат који финансира Европска унија долази у Мачвански округ. Настављамо са промоцијом интегрисаних здравствених услуга које помажу и подижу квалитет живота људи који припадају угроженим групама. Највећа добит Пројекта је то што отварамо важно питање, а то је палијативна нега. Урадићемо и анализу шта се у нашем друштву предузима по овом питању и колико имамо расположивих услуга. Свакако да ћемо подићи квалитет живота одређених људи којима је неопходна таква врста неге и покушаћемо да имплементирамо модел који је могућ у оквиру нашег законодавног оквира. Каритас Шабац је као пружалац услуга социјалне заштите лиценциран, а Дом здравља ће радити у свом домену и на тај начин заједно ћемо промовисати овај модел – рекао је Мирољуб Николић директор Каритаса Шабац.
Хрватска и Србија су још на самом почетку ЕУ у заштити и обезбеђивању палијативног збрињавања, где палијативна медицина као посебна активност није у потпуности имплементирана у систем здравствене заштите. Успостављање палијативног збрињавања је један од приоритета обе земље. Имајући у виду да је главни циљ палијативног збрињавања омогућавање квалитетније и достојанственије завршне фазе живота, тe je циљ пројекта пружање здравствених и социјалних услуга за старе, беспомоћне, хроничничне пацијенте и особе са инвалидитетом у руралним и неразвијеним деловима: Вуковарско - Сремске жупаније и Мачванског округа. Рурална подручја карактеришу негативни трендови као што су емиграција, старење становништва и напуштена домаћинства, као и лоши инфраструктурни услови повезани са неразвијеном транспортном приступачношћу и недостатком одговарајућих јавних услуга.
Удруга за особе са инвалидитетом "Бубамара" поседује искутво у сличним успешно реализованим пројкетима.
-Наша искутва са партнерским пројектима са Србијом и партнерима овде веома су позитивна. У Сремској Митровици смо урадили заиста велики посао и сигуран сам да ћемо у Шапцу бити подједнако успешни, јер су нас партнери одушевили приступом када је Пројекат у питању. За нас као лид партнере то је веома добар показатељ и доказ да ће бити успешна и добра сарадња на обострано задовољство, а првенствено корисника који ће бити укључени, како Хрвата, тако и Срба који у својим домовима, без обзира да ли живе у селу или граду, изоловани су, запостављени. Систем је често добар, али само декларативно, често због недостатка новца. Надамо се да ће ова средства, иако су само део потребних бити искра која ће подстакнути систем да се помери и делује у циљу побољшања услова живота људи – подвукао је Томислав Велић, председник Удруге за особе са инвалидитетом "Бубамара".
Уз помоћ средстава из Пројекта Дом за старе и немоћне Илок биће реконструисан део за помоћ особама од терминалне фазе болести.
-Ово нам много значи, као и рад палијативних тимова за које смо увидели да постоји велика потреба – каже Михаела Ранчки координатор Дома за старе и немоћне Илок на Пројекту Support life.
Уводна конференција представља почетак реализације пројекта који траје две године.

М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa