Инфо

1. август 2019.1. авг 2019.
Концепт за будућност
50. ПЛИВАЧКИ МАРАТОН „ЈАРАК – ШАБАЦ“ - ТРКА МИРА

Концепт за будућност

Спој традиције и будућности. Повратак суштини због које је осмишљен Маратон. Пливачи из три града, штафетни принцип. Наступа 24 пливача, уз неколико такмичара из Јарка. Пропратни програм. Јачање спона Митровице и Шапца, Срема и Мачве
За свега неколико дана, у недељу, 4. августа, традиционални пливачки маратон „Јарак – Шабац“ постаће господин од 50 лета, али уместо много свећица и торте сачињене од успомена, овогодишње издање ће спојити прошлост, садашњост и будућност. Биће то 50. маратон који баштини успомену на невине жртве, слави људскост, храброст, хуманост, мир и истовремено је почетак нечег новог. Лета 2019. године завеслајима ће таласе храбро „сећи“ деца из Митровице, Шапца, Ваљева, односно пливачи клубова „Делфин“, „Валис“ и „Сремска Митровица“.
-Време је да се на овај јубиларни Маратон вратимо изворном концепту, односно ономе због чега је комплетна манифестација настала, а што се изгубило у претходном периоду. Пливачки маратон чува сећање на жртве чувеног „Крвавог марша“, на оне који нису успели да издрже и оне кои су положили живот покушавајући да помогну невиним људима у времену зла и страха. То је концепт од кога је све почело и који морамо да чувамо и истичемо. Уверени смо да на овај начин постављамо темеље да „Трка мира“ траје и у наредних 50 година – истиче председник Организационог одбора Божидар Катић.
Нови принципи су истовремено спона традиције и новог почетка догађаја који је карактеристика нашег града почетком августа.
-Стартују 24 млада пливача, узраста од 14 до 20 година. Три клуба, из три града, представља по осам пливача. Сви ће имати другачије капице како би у сваком тренутку било видљиво којем тиму припадају. Сви ће запливати у Јарку, а са њима и неколико пливача из овог села. После првог километра, Јарчани се издвајају, а остали настављају трку тако што по један из сваког клуба плива још једну деоницу, од једног до три километра, а остали се пењу на чамац. После те деонице долази до замене, нови пливач мења претходног и тај штафетни принцип остаје све до Железничког (старог) моста. Ту поново у воду улазе сви и пливају до циља. Пливач који први доплива доноси победу својој екипи. Посебну пажњу посветили смо безбедносном аспекту. Сваки тим има велики чамац са тендом који прати пливаче, али и мали из којег улази измена и на који се пење такмичар који је завршио своју деоницу. У том чамцу је и тренер чији задатак је да процени када је време за измену. Уз њих, своје пловило ће имати лиценцирани судија из Ваљева, као и спасилачке екипе, односно друго особље. – појаснио је директор Маратона Микица Вељовић.
Као и до сада, „Трка мира“ ће бити дводневна манифестација која ће уз, већ познате, спортске садржаје, другу годину носити и едукативни карактер осликан кроз историјски час у селу Јарак где ће се сви упознати са „Крвавим маршом“ и жртвама чија је сен део темеља Маратона.
-Поново у Јарку организујемо историјски час, ко није био претходне године, позивам да дође ове, јер је то нешто посебно, истовремено емотивно, поучно и едукативно. Ту је прилика и да се виде фотографије, до сада непознате јавности, из немачких архива. Кроз час на примерен начин указујемо на значај и сушптински аспект самог Маратона. Пре неколико месеци смо се суочили са великим изазовом. Да би угостили врхунске пливаче неопходни су вишемилионски износи, а ни то не би био гарант, јер већина најбољих у овом периоду плива маратоне који се бодују за Светски куп. Истовремено, дуго није било учесника са нашег подручја, што није добро. Савез за маратонско, мастер и даљинско пливање Србије није желео да нас подржи у намери да одржимо прошлогодишњу форму, те смо одлучили да осмислимо нешто ново, што ће очувати традицију, промовисати основне принципе и разлоге саме манифестације, промовисати пливање младима, опстати у првој недељи августа како налаже традиција, сачувати Мартон у наредним деценијама, а опет да финансијска издвајања буду примерена тренутку. Верујем да је овогодишња Манифестација успела на сваком од тих задатака – сматра директор Туристичке организације града Шапца (ТОШ) Срђан Митрашиновић, који додаје да је Маратон у историји пролазио различите промене, садржај, али је опстајао.
Пливачки маратон „Јарак – Шабац“ – „Трка мира“ је начин да се додатно учврсти добра сарадња градова Сремске Митровице и Шапца, овим поводом изузетно важна за победу над заборавом.
-Мислим да нема више преживелих логораша који су те 1941. године приморани да трче од Шапца до Јарка. Због сваког од њих немамо право да заборавимо догађај, ни све што сећа на њега. Учеснике су у неким селима поливали кључалом водом, а Јарчани су ризиковали животе излазећи и доносећи хлеб и воду. Многи мештани су страдали због геста хуманости. Због тих догађаја част ми је што могу да будем део организације манифестације која не дозвољава да се заброраве невини и онима којима је људскост била изнад бриге за сопствени живот. Јако ми је драго и свим срцем подржавам предлог господина Митрашиновића за стварањем спомен-комплекса на месту где су многи оставили своје животе те страшне 1941. године – навео је на конференцији за медије представник Сремске Митровице и заменик покрајинског секретара за образовање Милан Ковачевић.
Иако је принцип пливања штафетни, августа 2019. године, посебна, спона успомена, али и физичка веза између Јарка и Шапца је очувана, што је и најважније.
-Трагичан догађај је заувек спојио наше место и Шабац, обновљена је реалција оснивањем Маратона и она је сачувана и данас. Велики значај за Јарак има овај догађај и могу да кажем да смо спремни за све изазове који су нам поверени, те не сумњам да ћемо бити добри домаћини – наводи председник Савета Месне заједнице Јарак Драган Маркићевић.
Залог за будућност је и жеља пливачких тренера да се маратонско пливање, које је евидентно у кризи, промовише и популаризује међу младима.
-У сва три града тренирају базенски пливачи и отворене воде нису нешто где су они често. На овај начин желимо и да мотивишемо оне којима више одговара темпо пливања на дуже стазе да се опробају у маратонским дистанцама – наводи тренер Пливачког клуба „Делфин“ Небојша Познановић.
Ове године неће бити музичко-забавног програма на Старом граду, што је такође одлука Организационог одбора, јер, како наводе, догађајем се чува успомена на трагичан догађај, те музика није примерена.
Организатори „Трке мира“ су Туристичка организација Шапца (ТОШ) и Месна заједница Јарак, уз покровитељаство градова Шабац и Сремска Митровица.
Конференција у Митровици
Пре конференције у Шапцу, поводом предстојећег пливачког маратона одржана је конфернција за медије у Сремској Митровици, где је тамошњим представницима медија представљен нови концепт традиционално, сада већ спортско-едукативне манифестације. Уз учеснике који су говорили и на конференцији у нашем граду, у Митровици је своје виђење значаја Маратона и сарадње дао градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер.
-Ово је још једна прилика да учврсти пријатељство између два града, али и Срема и Мачве. Проблеми су присутни , али упркос њима драго ми је што овакав маратон одолева свему и траје и даље. Посебно задовољство је и прилика за митровачке пливаче да учествују у догађају који постоји пола века, буду део велике традиције и окушају се у захтевној дисциплини као што је пливачки маратон – истакао је Санадер.

Програм овогодишњег Маратона
У суботу, 3. августа, од 17 часова стартује у Јарку такмичење за најбољи рибљи котилић. Учеснике ће угостити ловачки дом. Од 19:30 почиње историјски час, после кога ће уследити обраћање организатора. Представљање пливача предвиђено је за 20 часова, а први дан затвара проглашење најбољег кулинара.
Главни дан „Шабачког пливачког маратона – трке мира – Јарак – Шабац“ је недеља, 4. август. Маратонци стартују у Јарку од 11 сати. Док они пливају, на Старом граду у Шапцу већ је у току програм. Отварају га кајакашке трке једноседа пионира и млађих пионира, од 10, односно 10:20, обе су на дистанци од 500 метара. Истовремено, на плажи, већ по традицији, Шапчани ће моћи да гледају државно првенство у рвању на песку. Прве борбе почињу од 10 сати.
Званично проглашење победника маратонске трке је у 15 часова.
Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa