Инфо

1. август 2019.1. авг 2019.
У славу завршетка жетве
ИЗАЖАЊАЦ, КОД КОЛЕБЕ ЖИЋЕ ПУЗИЋА У БОГАТИЋУ

У славу завршетка жетве

Вршај парном машином и дрешом. Наступ фолклора и певачких група. “Мачвани се рађају са два пупка. Једним, кад се роде, а другим остају везани за земљу, док су живи”, каже Обрад Уларџић, председник Друштва за очување обичаја старе Мачве
Велики заљубљеник у Мачву, доктор Обрад Уларџић из Богатића, председник Друштва за очување обичаја старе Мачве, на иницијативу директора Културно образовног центра Богатић Милоша Симића, уз помоћ Општине Богатић, више спонзора и пријатеља, организовао је протекле недеље, код колебе Жиће Пузића (почивши), недалеко од старог пута Богатић-Баново Поље, прославу "Изажањац" у славу завршетка овогодишње жетве пшенице у Мачви.
На почетку рецимо да су овај значајан посао, знатно раније обавили комбајни али Друштво за очување обичаја старе Мачве, поменутом манифестацијом, подсетило је како је то некад рађено, парном машином и дрешом, а на крају богатом гозбом.
Све то није изостало ни овога пута, како у стиху заљубљеници у старине кажу: “Веселите се и славите жетву, дар Божји то је. Витезови подераних опанака, срцем зову на весеље своје. Веселите се и славите њиву која нам даде леба. Путници обични смо само у поласку од земље до неба.”
Наглашено је и да се Мачвани рађају са два пупка. Један, кад се роде, а другим остају вечно везани за земљу, док су живи. Један од облика тог живљења, мајка и маћеха је колебарење. Зато је “Изажањац”, који је пре 40. година покренуо комбајнер Лоле Мартиновић и одржан код колебе Жиће Пузића, старе 200 година у Лугу, где је срце моје, подсећа Пузић, истичући да је овде некада чувао овце и водио живот. Слична су била и размишљања других гостију Луга, док су разгледали парну машину и дреш, док су радили уз повремени писак претходно наложене парњаче, чиме је ослобађала део паре. Причају да у њеном резервоару има 500 литара воде. Главни мајстор је Обрад Дрмановић, а помажу му Суниша и Љубиша Берић. Скупа подмазују неке делове старе машине, намештају чвршће погонски каиш, док хлебно зрно пуни већ припремљене џакове на дрешу, а на његовом крају излази плева и слама.
Томислав Нешић из Богатића се присећа да је шездесетих година купио комбајн( Енглез, који и данас ради) у Срему, а 1965. године њиме овро 130 хектара пшенице. Од тада ове машине преузимају примат у жетви мачванске пшенице.
У једном делу дворишта старог здања, организована је изложба слика.
Потом је са импровизоване бине изведен богат културно-забавни програм. Девојке и младићи у народним ношњама, пленили су пажњу присутних. Нису изостале ни изворне певачке групе, певачи солисти и инструменталисти из Мачве и околине. Овај део програма увеличали су својим играма и песмама гости из Републике Српске. На крају се чула заједничка песма, уз богату трпезу.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa