Инфо

1. август 2019.1. авг 2019.
Другачији од других
ДЕЧАК ЗА ДИВЉЕЊЕ: ЛУКА МИЈАИЛОВИЋ

Другачији од других

Двоипогодишњи Лука Мијаиловић, болује од аномалије крвних судова на мозгу, због чега му је после низа прегледа и терапија, заказана операција 18. августа у Истанбулу. Операцију ће платити држава, а Шапчани организују хуманитарне акције како би породици омогућили средства за боравак у Истанбулу и сваки додатни преглед који се плаћа
Живот је драги, али ћудљиви господин са којим се никад не зна. На раскршћима одаберемо један пут, у нади да је баш тај онај прави. Касније живимо последице својих одлука. Понекад га испланирамо, са великим жељама и надом у остварење, али нас он поведе неким другим путем. Ово је прича о другачијем путу малог Луке, дечака од две и по године, који је, пре свега, велики борац.

- Трудноћа је уредно протекла. Порођај је био јако тежак, Луки је пупчаник био обмотан као плетеница, па је имао гушење и добио упалу плућа, што се добро завршило. Када су ми донели да га подојим, приметила сам да му је десна половина лица отечена и модра. Помислила сам да је повређен током порођаја, међутим, докторка ми је рекла да је то хемангиом (мрља боје вина) који се може ласером уклонити, каже мајка Мина Мијаиловић.
Мијаиловићи су редовно водили свог малишана на све контроле, а налази су били уредни. Први епи напад појавио се када је имао девет месеци.

- Дан пре тог великог напада, приметила сам да се не ослања на леву ногу и да неће ништа да ухвати левом руком. Одвели смо га у болницу, докторка га је прегледала и рекла нам да смо ми умишљени родитељи, да је са њим све у реду и да је најбоље да га одведемо сутра ујутру код изабраног лекара. Ујутру сам доживела шок. Лука је лежао укочен и окренут на десну страну, вода му је цурила из уста, трзао се левом половином тела и стењао. Никад у животу нисам видела епи напад, а посебно код мог детета које је живо и активно.

После пријема у шабачкој болници, одвезли су га у Универзитетску дечју клинику у Тиршовој, где је докторка посумњала на Sturge Weber-ов синдром, што је, након два месеца чекања, потврдила магнетна резонанца.
- Тада нисам имала појма о чему се ради, али сам у међувремену постала стручњак за ту болест. Много сам читала и разговарала са људима да бих знала са чим се носимо. Реч је о урођеним аномалијама крвних судова, до којих долази мутацијом гена, али, болест није наследна. Овај синдром карактеришу разна неуролошка обољења, менталне ретардације, развојна кашњења, глауком, слепило, очни притисак у 70% случајева, неправилан раст органа и епилепсија, која је Лукин највећи проблем.

После првог, дечак није имао епи нападе неколико месеци, а онда су кренули један за другим, прво једном, па два пута месечно, једном у десет дана, па два пута седмично да би данас имао до петнаест напада дневно.
- Лука има хемипарезу, што је слабост леве половине тела, због чега смо га одвели у Бању Ковиљачу, прошлог септембра. Тамо му је позлило, не могу да гарантујем да му нису вежбе пријале, нити било кога кривим. Десет дана је имао нападе, који су трајали од неколико секунди до неколико сати. Након терапије, био је толико исцрпљен да је спавао три дана. Иако је доктор био скептичан, у потпуности се опоравио за шест дана. Он је изузетно јако, невероватно дете. Рођен је трећег дана Божића, на дан Светог Стефана.
Болест од које Лука болује није у потпуности истражена и за сада за њу не постоји лек. У Истанбул иде на операцију мозга, која је решење за епилепсију.

- Јако нам је важна ова операција. Пре првог епи напада, имао је фонд од петнаестак речи, а после тога, остао је на две – тата и ауто. Тек је недавно поново рекао - мама. На приватној клиници у Истанбулу, Луки ће уклонити део мождане хемисфере и пресећи неуроне. Надамо се најбољем и верујемо да неће доћи до комликација. Нисам чула ни за једно лоше искуство.


Шапчани су организовали неколике хуманитарне акције: Европски центар за екологију, Удружење Да будемо сви једнаки, фризерски салон Infinity. Организована је Зелена бициклијада и два пута, на Хиподрому, Палачинке за Луку са љубављу. У плану су и треће Палачинке, у августу. Недавно је, на фејсбуку, музичар Горан Пакљанац објавио да продаје гитару за помоћ Луки.
Сви који су прочитали објаву, емотивно су одреаговали, посебно када су чули да Пакљанац не познаје Мијаиловиће и да Луку никада није видео. Додуше, има и оних који се „цењкају“ око цене за гитару.
- Здравље детета је у питању. Уопште нисам размишљао кад сам донео ту одлуку, само сам хтео да му помогнем. Гитара још није продата, имао сам пар понуда које сам одбио, не продајем је зато што желим да је продам, него због Луке. Обарање цене не долази у обзир, каже Пакљанац који је недавно упознао свог малог пиријатеља.
Није ово први пут. Другу гитару купио је од свог пријатеља који је имао финансијских проблема. Последњих дана контактирају са њим људи који желе да помогну Луки.

Породица путује у Истанбул 18. августа, а дан касније почиње дијагностика, магнетна резонанца и видео ЕЕГ, који траје три дана. Републички фонд за здравствено осигурање покрио је трошкове операције уплатом од 32.500 евра, али су неопходна средства за трошкове боравка и сваки додатни преглед.
Александар ради, Мина мора да буде уз Луку, примају туђу негу и помоћ и дечји додатак. Некако се „провлаче“ и не жале.
- Немамо избора, а човек док не прође неке ситуације, не зна да може. Много људи ми је рекло да не зна како би то издржало. Човек све издржи кад мора, Не желим да ико жали моје дете, јер оно није за жаљење, него за дивљење. Кад га погледам, не видим разлог за тугу, зато што је такав какав јесте.
ГИТАРА ЗА ЛУКУ
„Замолио бих све који виде ову објаву, да је прочитају и проследе даље.
Ево о чему се ради:
Луки Мијаиловићу из Мајура код Шапца, коме је дијагностикована болест крвних судова у мозгу, ових дана се прикупља новчана помоћ за одлазак на операцију у Истанбул.
Одлучио сам да дам на продају једну уникатну гитару из моје колекције и сав новац да поклоним Луки и његовим родитељима. Особа која купи гитару, учиниће добро дело и постаће власник савршеног инструмента.
Цена је 100.000 динара, а карактеристике гитаре и све друго, што га буде занимало, нека контактира лично мене.
Неко сигурно може на други начин да помогне, ја могу само овако.
Хвала и срећно.
М.Ф.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa