Инфо

1. август 2019.1. авг 2019.
“Oпасност” од које нико није сигуран
Епидемија читања „освојила“ Библиотеку шабачку

“Oпасност” од које нико није сигуран

Током летњих месеци већа је потражња за белетристиком. Од савремених писаца Елена Феранте је чест избор Шапчана, затим Федерик Бакман. Скандинавски писци трилера су веома популарни. Средња генерација враћа се класицима домаће и светске књижевности. Слободан Селенић, Данко Поповић и Добрило Ненадић су наши писци чије се књиге радо читају. Херман Хесе је увек актуелан, а уз њега и Шлинк
Трагом приче о необичној епидемији која је „освојила“ Библиотеку шабачку посетили смо главно „жариште“ како бисмо сазнали више о несвакидашњој опасности која прети истинским књигољупцима. Библиотекарка и информатор Ана Павић, упознала нас је са симптомима, индикацијама, мерама опреза које носи дужи боравак у градском храму књиге. Превелика изложеност одређеним садржајима носи ризик да се чешће враћате по дозу прописаног лека.
-Текст је настао као комбинација два постојећа, о посећености наше установе и „Библиотека је лек за рецесију“( пројекат из 2012. године). Желеле смо да на несвакидашњи начин представимо читање како би људима било занимљиво. Велика заинтересованост Шапчана за читање је сваког лета. То нас је нагнало да напишемо текст који је објављен на сајту. Понедељком и петком у просеку нас посети око 700 корисника. Ово је начин да им се захвалимо на указаном, јер су веома стрпљиви, пажљиви. Радити са људима који посећују Бибилиотеку је право задовољство, упркос врелим данима.
Колико је тешко препоручити штиво за читање?
-Некада је тешко, а некада веома лако препоручити књигу. Долазе нам странке које желе одређен наслов, а уколико није доступан укажемо на то да је у Позајмном одељењу, како за децу, тако и одрасле, отворен приступ. Могу погледати књиге, а можда ће им неки други наслов привући пажњу, ако жељени није доступан. Увек смо присутни како бисмо кориснике посаветовали и помогли им у одабиру. Једна од основних идеја је да из Библиотеке изађу задовољни и са књигом у руци.
Омиљени наслови Шапчана током лета?
-Значајан број Шапчана преко лета остаје у граду и то је право време за препуштање добром штиву. Уз наслове које позајме из Библиотеке уживају на градској плажи, или док одмарају на некој другој дестинацији. Наша установа има јаку читалачку базу, коју чине „стари“, верни корисници. Познајемо се дуго и са њима размењујемо препоруке, идеје. Током летњих месеци већа је потражња за белетристиком. Од савремених писаца Елена Феранте је чест избор Шапчана, затим Федерик Бакман. Скандинавски писци трилера су веома популарни. Приметили смо да се средња генерација враћа класицима домаће и светске књижевности. Слободан Селенић, Данко Поповић и Добрило Ненадић су наши писци чије се књиге радо читају. Херман Хесе је увек актуелан, а уз њега и Шлинк. Топло бих препоручила роман „Читач“, јер је изузетно штиво које поседује непролазну вредност. Књига Владете Јеротића „О родитељству“, привукла ми је пажњу, јер мирним, врло питким стилом са другачијег становишта, научног, али и хришћанског читаоца уводи у причу у васпитању и одгајању деце. Није реч о инстант решењима и због тога је веома значајна. Едиција Агапе, настала на основу истоимене телевизијске емисије је вредна помена. Значајан број корисника се бави научно-истраживачким радом и Библиотека у свом фонду поседује стручне књиге и литературу која им је неопходна. У току летњих месеци читаоница је испуњена студентима. Трудимо се да за сваког буде по неки наслов, јер Библиотека постоји због својих корисника.
Како се гради посвећена читалачка публика?
-Шабачка публика има завидан читалачки укус и навике. То није субјективно, јер смо се информисали о фондовима других библиотека, посебно града Београда. Добијамо добре оцене и похвале. Важно је да од самог почетка дете буде навикнуто на књигу и због тога смо поносни на рад са најмлађима, програм „Рођени за читање“. Млади од 15 до 24 године су деликатна група. Након завршетка основне школе прелазе са позајмног одељења за децу на одељење за одрасле. Наш задатак је да их информишемо, помогнемо да прихвате, заволе праву књижевност и читање.
Да ли је библиотекар заиста прочитао све књиге?
-Често нам и корисници постављају исто питање. Као што можете приметити тренутно је време хиперпродукције, а слично је и са књигама. Дешава се да постоје две или три са истим насловом и тешко је познавати апсолутно све. Ипак, наша обавеза као библиотекара је да будемо информисани. Набавка књига се обавља у континуитету. Пратимо потребе корисника, нова издања, како бисмо задовољили различите укусе, али и креирали праву читалачку публику.

Осим као храм књиге Библиотека шабачка се издваја и организацијом бројних других садржаја.
-Савремена библиотека није само место где корисник може да позајми књигу, него и да добије одређену информацију, сазна нешто ново и ужива. Организујемо концерте класичне музике, књижевне матине за децу, изложбе истакнутих уметника који једно своје дело дарују Библиотеци.
Уколико још увек нисте постали страствени, истински библиофил, сада је прилика да се упустите у узбудљиво, несвакидашње путовање звано читање.
Озбиљна епидемија
у Библиотеци!
Драги читаоци, дужност нам је да вас обавестимо да је у Библиотеци шабачкој завладала озбиљна епидемија! Шапчани су инфицирани књигом и читањем!
Симптоми су: изражена срећа, потреба за знањем и сазнањем, одсуство жеље за тривијалним садржајима. Оно по чему се ова епидемија разликује од свих до сада регистрованих је што се људи и заразе и излече на истом месту – у Библиотеци. Према извештајима библиотекарки, сваки инфицирани корисник добија књигу, јер је то једини лек за ову необичну болест.
Састав лека: једна књига-информација садржи количину, немерљиву научном методом, супстанце која се повољно одражава на психофизичко здравље конзумента.
Дејство лека: читањем се побољшава култура говора и комуникације, стичу знања из различитих области, а каткад и вештине које се могу употребити у свакодневном животу.
Индикације: затворено и успорено срце, мало корисно и нама и другима; мрзовоља, нетолерантност, неспремност да саслушамо и уважимо друге; склоност ка неукусу и претеривању сваке врсте, неспоразуми настали на основу необавештености, могуће злоупотребе манипулацијама и неистинама.
Дозирање и начин примене: што конзумент више чита, шансе да остане заражен, али и излечен у исто време, све су веће.
Нежељена дејства: осим што ће неко помислити да је библиотекар баш све прочитао, нема нежељених дејстава.
Упозорење: не отићи баш никад у Библиотеку и не читати, прети да будемо несигурни у друштву, без става, пред сопственом децом лош пример. У Библиотеци је храна за душу, а пошто дефиниција каже да душу сви имамо, Библиотека је за све нас!
Начин издавања лека: лек се издаје уз чланску карту Библиотеке шабачке.
Рок трајања: неограничен.
Текст и фото: Библиотека шабачка/ А. Павић
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa