Инфо

1. август 2019.1. авг 2019.
ИСТРАЖИВАЊА ПОТВРЂУЈУ ДОБРОБИТ
ЉУБИМЦА ЗА ЗДРАВЉЕ ВЛАСНИКА

Мачка уместо лекова

Многобројна истраживања у последњих неколико година показала су да држање мачке у дому може имати многобројне здравствене предности за укућане. За вас смо издвојили оне најзначајније:
Мањи ризик од кардиоваскуларних
болести
Уколико имате мачку, мање су шансе да умрете од кардиоваскуларних болести. Истраживање Универзитета у Минесоти је показало да људи који немају мачку имају 30 до 40% више шанси да премину од последица кардиоваскуларне болести него људи који имају мачку. Иста студија није показала такав резултат када су у питању власници паса.
Мањи ризик од срчаног удара
Можете да умањите своје шансе за срчани удар уколико имате мачку, и то у великој мери. Чак су 30 одсто мање шансе да доживите инфаркт ако имате мачку.
Побољшање имунитета
Држање мачке може да побољша стање вашег имунитета, и то захваљујући позитивним емоцијама које гајите према мачки. Оне често препознају када сте болесни, прилазе да вас утеше и помажу вам да оздравите.
Предупредите појаву алергија
Уколико планирате бебу, размислите о томе да набавите љубимца. Мачка може да спречи настанак алергије код деце. Неке студије показују да деца која живе са животињама, посебно мачкама и псима, имају мање шансе да добију алергије. Уколико се навикну на њих од малих ногу, развију имунитет који их штити током живота. Малишани који живе с кућним љубимцима су и у детињству здравији од оних који немају мачку или пса.
Спречите астму код деце
Исто као што спречава појаву алергија, тако живот с мачком спречава и појаву астме. Редован контакт с мачкама од малих ногу помаже деци да избегну различите респираторне проблеме.
Нижи крвни притисак
Можете снизити свој крвни притисак уколико уживате у друштву мачке. Само мажење мачке смирује живце и снижава крвни притисак. Према истраживању Универзитета Њујорк, људи који имају љубимца имају нижи крвни притисак.
Нижи ниво холестерола
Да ли покушавате да снизите ниво холестерола? Ако је тако, размислите о томе да набавите мачку. Занимљиво је да власници мачака имају нижи ниво холестерола него људи који немају мачку. Канадско истраживање из 2006. године је показало да је бољи ефекат има држање мачке него узимање лекова за контролисање холестерола.
Мањи ризик од можданог удара
Истраживање на Универзитету Минесота је показало да држањем мачака смањујете шансе да доживите мождани удар за трећину. Сама помисао да можете спречити мождани удар захваљујући мачки је још један разлог да је набавите.
Мање стреса
Поседовање мачке има различите психолошке предности, а неке од њих смањују стрес. Могућност да се бринете о животињи, да је мазите, слушате како преде… може вам помоћи да се осећате боље и да смањи ниво стреса.
Мање анксиозности
Не само да смањује стрес, мачка може да смањи и анксиозност. Мажење смирује. Уколико бринете о другом живом бићу, то умањује забринутост за многе друге, споредне ствари које вас иначе забрињавају и стварају вам осећај немира. Само присуство мачке, а поготово када вам се ушушка у крилу, може вам помоћи да се смирите јер уживате у безусловној љубави.
Поправља расположење и побеђује депресију
У многим случајевима, интеракција са љубимцем поправља расположење. Иако мачка не може да излечи депресију, може да вам помогне да не мислите на проблеме и да се фокусирате на нешто друго, лепо и позитивно. Љубав коју пружа мачка смирује мисли.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa