Инфо

1. август 2019.1. авг 2019.
Нова правила за игру
Правилник о безбедности дечјих игралишта

Нова правила за игру


У „Службеном гласнику Републике Србије“, под бројем. 41/2019 објављен је Правилник о безбедности дечјих игралишта који се примењује од 19. јуна 2019. год, осим члана 35 чија је примена одложена до приступања Републике Србије Европској унији чиме престаје да важи Правилник о безбедности дечјих игралишта („Службени гласник РС”, број 63/18)
Према новом правилнику Министарствa привреде, који је ступио на снагу крајем јуна ове године, сва игралишта у Србији су у обавези да се ускладе са европским стандардима, односно стандардима дефинисаним правилником. Нова игралишта мораће да буду у складу са новим одредбама, а постојећа да се прилагоде до 23. новембра 2021. године.
Поред бројних дефинисаних правила предвиђено је да подлога и справе буду направљене тако да приликом евентуалног пада детета, могућност повреде буде сведeна на минимум. По први пут је тачно дефинисано и ко је одговоран, при чему је одговорност за стављање у употребу безбедних игралишта на власнику, што су у највећем броју случајева локалне самоуправе. Власник је такође дужан да финансира прилагођавање игралишта која су већ у функцији, а дефинисан је рок од три године да се то учини. Она која у предвиђеном периоду не буду била адаптирана биће забрањена за коришћење. Власници, односно осигуравајуће куће, уколико власници осигурају игралишта, сносиће трошкове поправке када дође до оштећења справа и других елемената у оквиру таквих простора за игру, наводи се у саопштењу Министарства привреде.
Правилником прописани су важни захтеви за заштиту здравља и безбедности који се односе на неопходне површине, опрему, као и друге услове који морају бити испуњени при употреби дечјих игралишта. Она која се налазе у близини паркинга или саобраћајница обавезно ће имати заштитну ограду, а мораће да буду доступна и деци с инвалидитетом. Игралиште садржи опрему и конструкције са којима, или на којима, деца могу да се играју на отвореном, појединачно, или у групама, али морају бити безбедна за коришћење. Препоручени материјали су пластика и дрво, а подлога меког састава.
Дефинисано је ко може бити: произвођач, заступник, увозник, дистрибутер, лице одговорно за постављање дечјег игралишта. Правилником су обухваћени опрема и уређаји који се постављају, као и да дечја игралишта постављена на приватној имовини, а која нису намењена јавној употреби, одредбе новог правилника се не примењују. Обухваћени су технички и други захтеви за постављање дечјих игралишта који се односе на: ограничења у погледу локације, приступачност и прилаз, заштиту од саобраћаја и општи принципи заштите игралишта, локација постављања, пројектовање и функционалну организацију, технички и други захтеви за опрему и потребне површине дечјих игралишта који се односе се на: техничке захтеве за опрему на дечјим игралиштима и техничке захтеве за потребне површине на дечјим игралиштима, стављање на тржиште и/или употребу, наводи се у правилнику који је доступан на сајту „Правни портал“.
О дечјим игралиштима у граду за „Глас Подриња“ говорила је директорка Јавног предузећа „Инфраструктура“ Виолета Шестић.
По први пут правилником је тачно дефинисано ко је одговоран за дечја игралишта, при чему је одговорност за стављање у употребу безбедних игралишта на власнику, што су у највећем броју случајева локалне самоуправе. Да ли можда постоји податак у ком проценту је Град Шабац власник игралишта у граду?
Град Шабац је власник 29 дечијих игралишта.
Колико игралишта у Шапцу испуњава услове који су предвиђени новим правилником који је ступио на снагу (измена), 19. јуна 2019. године?
ЈП "Инфраструктура Шабац" је упозната са новим Правилником. Дечија игралишта се редовно обилазе пре свега због безбедности деце и сва су атестирана према претходно важећим правилима. Нажалост, физичка оштећења су врло честа (а посебно се ово манифестује током ноћних сати) и овом приликом апелујемо на све да чувају и да се у складу са правилима односе према овим справама јер се овде ради о безбедности наших најмлађих суграђана. Припремамо се и за оцењивање усаглашености, а за шта је законодавац дао рок до 23.11.2021. године. Истовремено, сва нова игралишта на подручју Града ће бити урађена у складу са новим Правилником.
Коме суграђани могу да се обрате уколико примете да је дечје игралиште оштећено?
За уочена оштећења и недостатке на дечијим игралиштима суграђани се могу обратити ЈП "Инфраструктура Шабац", улица Карађорђева бр. 27, као и Одељењу комуналне полиције и Одељењу за инспекцијске и комунално стамбене послове у улици Јанка Веселиновића бр. 20.
Када говоримо о одговорности, где престаје одговорност Града, односно власника дечјих игралишта, а где почиње родитеља?
Одговорност Града престаје приликом испуњења захтева о безбедности, а одговорност родитеља мора увек бити присутна, а нарочито приликом непрописног коришћења справа на игралиштима.
Да ли је обавезно да буде истакнуто ко је власник игралишта, начин употребе и постоји ли ограничење, препорука када је узраст деце у питању?
Према новом Правилнику стоји јасна обавеза за постављање инфо табле са свим потребним обавештењима и информацијама које се морају испунити и прилагодити постојећим игралиштима.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa