Инфо

1. август 2019.1. авг 2019.
Опрезно у воду
ТРАГЕДИЈА ИЗБЕГНУТА,
АЛИ УПОЗОРЕЊЕ ОСТАЈЕ

Опрезно у воду

Радило се о старијем човеку који болује од епилепсије. Са том болесшћу ни млади не би смели да улазе у воду без пратње. Уз то, све се десило када је била највећа врућина
Прошле седмице на градској плажи на Старом граду брзом реакцијом спасилаца и дежурне медицинске екипе спречена је трагедија. Мушкарац стар 82 године почео је да се дави. Спасиоци су га на обалу извукли без свести, дисања и пулса. Медицински техничар Никола Мартиновић пружио је прву помоћ човеку, и по успостављању дисања и рада срца хитна помоћ га је превезла у Општу болницу.
Млади техничар први је притекао у помоћ дављенику, али велике заслуге за спашавање живота сноси и др Јасмина Живковић. Њих двоје су тим који у дежурној амбуланти током сезоне пружа прву помоћ свима који се повреде или имају неки здравствени проблем на плажи Стари град. Случајеви дављења су, на срећу ретки. Да тако и остане купачи ипак треба да поштују основна правила.
-Случај који смо имали је специфичан. Радило се о старијем човеку који болује од епилепсије. Са том болешћу ни млади не би смели да улазе у воду без пратње. Уз то, све се десило када је била највећа врућина. Он није смео уопште да улази у воду. Треба да поведу рачуна сви хронични болесници, а посебно они који имају проблема са срцем. Мала деца и стари такође не би требало да буду у води без надзора, апелује др Јасмина Живковић.
Подсећа да не треба пливати под дејством алкохола, као ни после оброка. Када је желудац пун сва крв одлази у њега и не остаје је довољно у мишићима. Наравно, важи и правило да на плажи не треба боравити у периоду од 12 до 16 часова.
-Спасиоцима је посао да посматрају како се купачи понашају у води. Ако примете нешто необично на њима је да реагују. Суштина је да они делују превентивно и да не дође до дављења. Уколико се неко понаша неуобичајено потребно је да га одмах изведу из воде. Најгоре у хитним случајевима је да сви покушавају да помогну и да се створи гужва око особе којој је живот угрожен. Особље, односно спасиоци и дежурна медицинска екипа су ту главни. Остали треба да их пусте да раде свој посао, наводи др Живковић.
Дежурна медицинска екипа на шабачкој плажи углавном санира посекотине и друге повреде, дешавају се случајеви алергијских реакција или да некоме не буде добро из различитих разлога. Због тога су ту и апелују на суграђане да не долазе код њих да мере притисак само због контроле, већ искључиво уколико се осећају лоше. Ту су због хитних случајева и не би било добро да им пажња буде одвучена нечим мање важним.

М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa