Инфо

1. август 2019.1. авг 2019.
У част и сећање
ПЛИВАЧКИ МАРАТОН „ЈАРАК-ШАБАЦ“

У част и сећање

Пливачки маратон „Трка мира“ живи, ево већ пола века. Баш овог августа, прве недеље у осмом месецу, како и традиција налаже, прославиће своје 50. издање.
Маратон је, од оснивања посвећен свим жртвама “Крвавог марша” из септембра 1941. године. Окупатори су, као вид одмазде, натерали све Шапчане старости између 16 и 60 година, под претњом смрти, на марш дуг 22 км до села Јарак. Сваког ко је поустајао немилосрдно су убијали војници НДХ, а многи су опстали захваљујући помоћи Јарчана. Иако су знали да ризикују живот, мештани сремског села су учесницима доносили храну и воду.
Све је почело 1970. године као сан шабачких пливача да направе спортско такмичење које сублимира здравље, спорт и љубав према реци. Најпре је стаза била дуга 2,5 км, потом 4,5, затим 8 км, да би 1977. раздаљина од старта до циља износила 16 км. Од 1982. године пливачи се надмећу на деоници од 18,8 км, на стази од Јарка до Шапца у “Трци мира” и меморијалу посвећеном свим жртвама “Крвавог марша”. Први победник “Трке мира” био је Марино Шољан са Хвара испред Дражена Поповића и Милорада Рајшића. Стаза је скраћена поново током ратних 90-их, али је од 1995. отпочео “опоравак”. Традиционално, пливачи су се окупљали сваке прве недеље у августу, а од тог правила се одступило у периоду када је Маратон уврштен у програм ФИНА Светског купа
Први инострани учесник запливао је још 1971. а већ током 80-их расте број пливача из целе Југославије и иностранства.
Најуспешнији Рајшић
Највише победа на пливачком маратону “Јарак – Шабац” остварио је Милорад Рајшић, 11, најсупешнији странац је Наце Мајцен (Словенија) са четири победе.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa