Инфо

8. август 2019.8. авг 2019.
Шапцу фали станова
ПОРАСТ ТРАЖЊЕ УЗРОКОВАО СКОК ЦЕНА НЕКРЕТНИНА

Шапцу фали станова

Људи добијају сталне послове и у могућности су да узимају стамбене кредите. Скочила је и цена некретнина, што је незгодно за оне који траже стан, али са друге стране, потражња је јако велика. Дешава се раст који је добар за град
Потражња станова у Шапцу у последњих годину дана је изузетно велика. Станови се продају још док је зграда у изградњи, а практично је немогуће пронаћи стан у закуп. Разлог томе је пораст запошљавања, али и промењене понуде банака. Све то довело је до пораста цена некретнина.
-Чињеница је да у овој години имамо пораст запошљавања у граду. Истовремено се појавила потреба за новим становима. Људи добијају сталне послове и у могућности су да узимају стамбене кредите. Скочила је и цена некретнина, што је незгодно за оне који траже стан, али са друге стране, потражња је јако велика. Дешава се раст који је добар за град. Верујем да ћемо у наредним месецима озбиљно радити на новим планским документима који ће омогућити нову станоградњу. Јако је важно да ослушкујемо и потребе грађана и потребе тржишта, истакао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
Ове наводе потврђује и Бранимир Алимпић, директор агенције “Тим некретнине”. Истиче да су у последњих годину дана порасле и цене некретнина као и закупи станова. Проблем је, међутим, што је веома тешко наћи и једно и друго.
-Када је у питању закуп станова расту цена највише су допринели фирме, а међу њима предњачи “Јазаки”, чији радници станују у граду. Цене су порасле најмање 50 одсто, па се тако гарсоњера чија је цена била једва 100 евра месечно сада издаје за 150. Ипак, и поред тога тешко је наћи стан за закуп. Све што се појави на тржишту углавном се изнајми истог дана, наводи Алимпић.
Према његовим речима, квадрат стана у новоградњи пре годину дана био је од 600 до 700 евра, а сада је 700 до 900, са тенденцијом раста. Траже се и старији станови, а њихова цена по квадрату је око 100 евра мања.
-Мало се гради и недовољно је нових станова у понуди. Свака зграда се унапред распрода цела пре него што јој се и приземље изгради. Док су се раније највише тражиле гарсоњере, сада су то станови од око 50 квадрата. Такође, појавила се разлика и у начину плаћања. До пре неког времена углавном су некретнине куповане подизањем стамбених кредита, док је сада тај однос око 50 одсто у односу на кеш, каже Алимпић.
Као разлог овом последњем наводи чињеницу да су каматне стопе на орочена средства у банкама изузетно мале, па људи који су имали новац на рачунима подижу га и купују некретнине које касније издају, што се показало као исплативије. Са друге стране, банке су сада омогућиле и повољније кредите, тако да се сада у неким банкама плаћа само камата, а не и други трошкови који нису били занемарљиви.
-Заживео је и начин изнајмљивања “стан на дан”, не још као у Београду, али и људи који се тиме баве у Шапцу су јако задовољни. Доста је оних који дођу са стране и на овај начин пронађу смештај. Цене су од 20 до 50 евра дневно, у зависности од опремљености стана. Тога ће у наредном периоду бити још више, каже Алимпић.
Чини се да куће нису популарне као станови па њихова цена стагнира. Наш саговорник наводи да се продавци кућа углавном определе за куповину стана, а да се у Шапцу за 50.000 евра може наћи одлична кућа на доброј локацији и са лепим плацем.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa