Инфо

8. август 2019.8. авг 2019.
Углавном без одговора
КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ ПК „ШАБАЧКИ ДЕЛФИНИ“

Углавном без одговора

Већина питања није добила одговор од организатора конференције. Најава промене #када дођу способнији људи“. Непризнавање догађаја у претходне две године. Нелогични аргументи
Бивши директор и бивши учесник пливачког маратона „Јарак – Шабац“ – Трка мира, а данас председник Пливачког клуба „Шабачки делфини“ Војислав Мијић приредио је конференцију за медије поводом недавног, 50. издања традицоналне пливачке манифестације, где је навео како ни ове, као и претходне године Маратона није било, називајући догађаје организоване 2018. и 2019. године лошом импровизацијом организатора. Ове тврдње аргументовао је изостанком подршке маратону од Пливачког савеза Србије, односно Савеза за даљинско, маратонско и мастер пливање Србије, као и мањом посетом на Старом граду, односно изостанком учесника из иностранства. У писаном документу који је доставио представницима присутних медија оптужио је два шабачка штампана недељника, „Подринске“ и наш лист, односно РТВ Шабац да су обманули јавност у својим најавама Маратона као Трке мире. Ипак, и после постављеног директног питања, Војислав Мијић, као ни представници управног, односно надзорног одбора клуба „Шабачки делфини“ нису имали одговор зашто је број посетилаца или број учесника из иностранства релевантан за спортксу манифестацију која у својој суштини има сећање на жртве „Крвавог марша“ из 1941. године, односно зашто је назив „Трка мира“ за овогодиши манифетсацију обмана. Није јасно, такође, по чему се овогодишњи маратон разликује од првих издања, такође организованих на бази ентузијазма младих људи, који су тежили да промовишу пливање, спорт и очувају сећање на трагичан догађај, те да једним догађајем подигну споменик пријатељству Јарка и Шапца започетом у времену зла.
„Крвави марш“, истинска потка пливачке манифестације није готово ниједном поменута у речима организатора конференције, а остали смо и без објашњења како је сећање на жртве и традиција очувана у периоду док је Маратон имао ФИНА ознаку и када је, у више наврата, организован у различитим терминима, уместо прве недеље августа.
Мијић је навео да је пливачки савез упозоравао организаторе да се „не играју са крваво стеченим угледом маратона“, али није прецизирао ко је, именом и презименом, контактирао организатора и изрекао наводна упозорења. У обраћању је нагласио и да су грађани Шапца остали ускраћени за неке пропратне манифетсације, иако су оне приређене, само у Јарку који је један од суорганизатора комплетног Маратона.
Део конференције Мијиће је посветио говору о незадовљству грађана Шапца, Митровице, односно мештана Јарка оваквим Маратоном, али је изречено да је то сазнао у „разговору“ са људима. Додао је да Маратон нема подршку градоначелника Сремске Митровице Владимира Санадера, иако је он говорио на конференцији за медије поводом маратона, одржаној у Сремској Митровици и у том обраћању дао пуну подршку.
На самом крају, председник клуба „Шабачки делфини“, најавио је да ће већ од наредне године Маратон поново бити део ФИНА календара када „дођу способнији људи“, те да је он још директор Маратона, јер две године пливачки маратон „Јарак – Шабац“, по његовим речима, није одржан.
Претње
Конференцију је обележила и полемика Војислава Мијића са колегом Иваном Ковачевићем из Подринских новина. У оквиру питања Ковачевић је позвао Мијића да се изјасни о малверзацијама за које га оптужује, а потичу из 16-годишњег периода током којег је Мијић био директор Маратона, наводећи конкретне примере (попут злоупотребе печата и меморандума Маратона, коришћење приватног текућег рачуна, нестанак, отказивање спонзорства појединих привредника и фирми због потеза Војислава Мијића, куповина дипломе на основу које је добио националну пензију и др). О наводима се Мијић није директно изјаснио, већ је истакао да би могао на све да одговори, али да би то конференцију „одвело у другом правцу“. Мијић је потом оптужио Ковачевића да је дошао непозван са искуључивим циљем да „лаже и провоцира“, да би уследиле претње: „Када овде дођу други људи на власт, твоје новине ће бити угашене, ја бих те замолио да моје име у твојим новинама више не узмеш ни случајно, јел'ти јасно?... бићеш угашен идуће године у априлу, итекако ћеш бити угашен“.
Током читаве конференције Мијић се представницима медија, без логичног узрока, обраћао у другом лицу једнине, иако су представницим медија њему говорили ви.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa