Инфо

8. август 2019.8. авг 2019.

Кад синдикалци постану напредњачка сценографија

Неразумевање одговорности за дато обећање показује колико синдикалцима ЈКП “Стари град” није важно шта мисле грађани од којих примају плату и који су њихови послодавци
У реаговању на текст у ком се објашњава како су захтеви дела радника ЈКП „Стари град“ довели у опасност здравље грађана Шапца, објављеном у прошлом броју „Гласа Подриња“, синдикалци су заборавили једно – грађане. Нико не може оспорити да су захтеви за већим платама и бољим условима рада елементарно право радника, али начин на који се то право покушава остварити – неодношење смећа усред највећих врућина, јесте одсуство елементарне људске свести и друштвене одговорности.
Раднике ЈКП “Стари град” нико и нигде није политички сврстао, осим њих самих – отворено и на штету јавног интереса. Када синдикалци који су потписали реаговање помињу политичко запошљавање, онда најпре треба да имају у виду бившег директора Драгана Нинковића. У децембру 2013. године, у последњем тренутку пред ступање на снагу закона о забрани запошљавања у јавном сектору, запослио је 18 људи. Нинковић је иначе радио кампању за Српску напредну странку 2016. године и своје људе претворио у капиларне гласове. И данас је сателит у кампањи СНС-а, а за награду су му дали посао у Вршцу. И ви то врло добро знате господо синдикалци. Е то је врхунац цинизма.
И када кажете да вам је Град узео зграду, треба да знате да је то зграда грађана Шапца. Када кажете да вам Град дугује зграду, имате на уму зграду од милион евра. Тражили сте да вам се изгради зграда од милион евра! Колико је то „солидарних помоћи”?! Толико о легитимности синдикалаца да се старају о јавном интересу.
Господо синдикалци, није вама нико узео никакву имовину, није то ваше, зграда је својина грађана Шапца. Грађани Шапца институционално постоје као Град Шабац и грађани Шапца на изборима доносе одлуку ко ће у њихово име да их представља. А то је сада градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
Док сте били на локацији на којој је сада „Лидл”, само су трошкови воде били три милиона динара годишње. Пошто је Град донео одлуку да се плаћа закуп, данас је нижа цена вашег пословања која се исказује кроз закуп него у време док је ваше предузеће било на старој позицији. Толико о чињеницама, о власништву и трошковима.
Не треба заборавити ни да сте тада улице прали пијаћом водом, а на новој локацији где се закуп плаћа 2,4 милиона динара годишње, користи се техничка вода јер постоји црпна станица и бунар. Дакле ЈКП „Стари град” не плаћа више три милиона динара годишње Водоводу јер сада користи техничку воду за коју не плаћа ништа. А од тренутка од када је зграда продата, у опрему је уложено 90 милиона динара.
Решење свих проблема је тржиште радне снаге у Шапцу. Јазаки је морао да доведе 300 људи из Украјне, Румуније, Турске и Португала јер не може да се нађе довољно радника у Шапцу. Почевши од минималних 300 евра, са трећом сменом или прековременим радом, зарада је око 50.000 динара. Конкурс у „Хемофарму” је такође отворен. За разлику од остатка Србије, данас у Шапцу свако ко хоће да ради, у року од 15 дана може да нађе посао који није плаћен испод 300 евра. И зашто онда неко ради за 28.000 динара кад може да заради 50.000?!
Истина је да обећања градоначелника Шапца Небојше Зеленовића немају везе за захтевима радника али имају везе са грађанима. А синдикалци грађане не узимају у обзир. Као да им ови нису послодавци. А јесу! И представља их градоначелник. Неразумевање ове везе која одржава сваки модеран демократски систем је разумљиво јер ни председник Србије не разуме функцију грађана у друштву.
Истина је да су грађани Шапца гласали за оно што им је Небојша Зеленовић обећао – да ће добити најбољу услугу по најнижој цени. Мандат да заступа интерес скоро 120.000 грађана Шапца добио је за врло јасна и конкретна обећања и одговоран је за њихово испуњавање.
Овако извитоперен поглед на друштвени и политички живот најбоље показује колико синдикалцима ЈКП “Стари град” није важно шта мисле грађани од којих примају плату и који су њихови послодавци и колико је реалност у Србији доведена до апсурда.
С.С.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa