Инфо

8. август 2019.8. авг 2019.
Искрено, отворено, панкерски духовито
Изгужване мисли – Бранко Голубовић

Искрено, отворено, панкерски духовито


„Да будемо начисто, ово није књига која се бави историјом српског рокенрола... Ово је радије покушај да отргнем од заборава неке од тренутака које сам проживео „
Књига Бранка Голубовића Голуба, фронтмена групе Гоблини представљена је за викенд у препуној сали Културног центра у Шапцу. Поред аутора о књизи су говорили Петар Јањатовић, новинар и рок критичар, директор и уредник издавачке куће Далас рекордс који је издавач књиге, Стеван Маринковић, новинар, истраживач, активиста, филммејкер и мр Катарина Јанковић Поповић, модератор вечери.
-Да будемо начисто, ово није књига која се бави историјом српског рокенрола... Ово је радије покушај да отргнем од заборава неке од тренутака које сам проживео (читај: преживео) с Гоблинима, многе од њих лепе, али неке и поприлично горке - рекао је Голуб о свом писаном делу за чији настанак је одговоран Стева Берлинац (Маринковић).
-Идеја датира још од 2002. године када ми је Стева „убацио“ црва у главу и често подсећао на то да треба да напишем књигу. Деценију касније настале су белешке, цртице и ево, коначно је угледала светлост дана. А чекање? Због преговора са актерима дешавања поменутих у књизи. Ипак, дошли смо до компромиса и „Изгужване мисли“ су аутобиографија и моје виђњење Гоблина.
Без задршке или како су критичари рекли, длаке на тастатури, пише о томе како је мали панк бенд из провинције успео да направи озбиљну каријеру током тешких деведесетих година и да стекне поштоваоце на простору бивше Југославије.
-Када см прочитао текст био сам веома изненађен и жаргонски речено „поптуно сам одлепио“ на садржај. „Мисли“ су прецизна хорника наших преживљавања током деведесетих година. Распад државе, живот у мањим срединама кроз причу о бенду – појаснио је музички критичар Петар Јањатовић.
Од проба бенда у соби Голубовића, првог гостовања на националној телевизији, издавања албума, бројнијих свирки, Гоблини су градили препознатљив звук са којим се идентификују генерације које су одрастале током 90-их, али и оне мало млађе.
- У књизи можете сазнати све, сазнати нешто ново о нама, али једино нећете наћи нешто лоше и покварено. Ми смо били млади, луди, али верујем да смо добри људи који нису учинили зло, осим када је неко био зао према нама, а то се, срећом, баш ретко дешавало - рекао је популарни Голуб на промоцији која је присутне подсетила на нека друга времена, можда не тако ведра, али свакако препознатљива по музици у малом, тада „сивом“ граду, чији се менталитет одлично ишчитава у страницама „Изгужваних мисли“ уз кратку историју Гоблина из визуре фронтмена.

М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa