Инфо

8. август 2019.8. авг 2019.
РЕЧ СТРУЧЊАКА

Кукурузна златица

Кукурузна златица је економски значајан проблем у монокултури кукуруза. Ради се о инсекту чије димензије се крећу 6-7 мм. На покриоцима женка има три уздужне пруге, а мужјак само једну. Добри су летачи. Јаја полаже у слоју земљишта од 15 цм у основи биљака. Јаје дуго око 0,5 мм, овалног облика и бледо жуте боје. Ларва је издужена, танка, беле боје са тамном главом. Презими у стадијуму јаја у земљишту на дубини 10-30 цм.
Ларве се појављују половином маја. Хране се кореном кукуруза током две до четири недеље. Када заврше развој, улуткавају се у близини корена, а након недељу дана излазе одрасле форме.
Најзначајнија биљка хранитељка за кукурузну златицу јесте кукуруз. Највеће штете праве ларве исхраном на корену. У почетку се убушују у корен, а затим га прегризају у близини главне стабљике. Услед оваквих оштећења биљка губи ослонац и заузима специфичан положај који подсећа на „гушчији врат“. Штету наносе и одрасле форме исхраном на листу и свилом са врха клипа, што има за последицу лошу оплодњу и формирање рехуљавих зрна.
С обзиром на то да се ларве хране кореном кукуруза, основна мера сузбијања ове штеточине јесте плодоред. Кукуруз се не сме гајити у монокултури.
Дипл. инж. Слободан Гошић - саветодавац за заштиту биља

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa