Инфо

8. август 2019.8. авг 2019.
фото: Туристичка  организација Богатић

фото: Туристичка организација Богатић

У СУБОТУ У ЦРНОЈ БАРИ 51.“ХАЈДУЧКО ВЕЧЕ”

Чувари традиције у Мачви

Манифестација посвећена мачванској традицији као “круна” летњих дешавања. Избор за хајдучког харамбашу и Мачванска свадба централни део манифестације. За финале вечери предвиђен ватромет и наступ Џејле Рамовић и Сандре Решић
Манифестација посвећена промоцији и очувању традиције мачванског краја “Хајдучко вече” у суботу 10. августа биће одржана у Црној Бари 51. пут. Организатори су за ову прилику припремили целодневни културно забавни програм са акцентом на избору за хајдучког харамбашу и мачванској свадби.
По речима председника општине Богатић Ненада Бесеровца, “Хајдучко вече” биће круна овогодишњих летњих дешавања у Мачви, али и својеврсна најава за богату “културну јесен”.
-Идеја нам је била да обогатимо летња дешавања у овом крају тако што ће свако место имати неки препознатљив догађај. Кренули смо у јуну са Данима Милоша Милојевића, потом су уследели Ивањдански дани у Бадовинцима и Мачванска лила код куле Милића од Мачве, затим је одржана 21. ликовна колонија у Совљаку, обележен Бој на Дубљу, организован Кукуруз бал. Недавно је завршен Међународни фестивал фолклора, а одржавањем наше најдуговечније манифестације “Хајдучке вечери”, симболично спуштамо завесу на овогодишња летња културна дешавања и припремамо се за богату јесен - објашњава Бесеровац.

Харамбаше радо виђене код девојака
У лето далеке 1966. године у порти црнобарске цркве група ентузијаста организовала је такмичење младића у хајдучким вештинама. Најбољи међу њима стекао је титулу харамбаше која је поред ласкавог звања подразумевала и бројне женске уздахе. Атрактивне дисциплине: бацање камена са рамена, скок у вис, скок у даљ, пењање на дрво, навлачење клипка, из године у годину привлачиле су у Црну Бару све више посетилаца, да би осамдесетих година прошлог века “Хајдучке вечери” постале најпосећенији августовски догађај у региону. Велики број Мачвана још увек памти колоне аутомобила које иду ка Васином шибу и кампере који су на обалама Дрине проводили по неколико дана.
Потом су дошле ратне деведесете, и две године паузе. Но, упркос немилим догађајима који су потресали ове просторе, манифестација посвећена неговању јунаштва и части је обновљена и са успехом траје до данашњих дана.
Свих тих деценија програм се мењао у складу са временом и људима. Оно што је остало исто је инсистирање на неговању обичаја, привлачењу што већег броја туриста на обале Дрине, а ни популарност хајдучких харамбаша међу “слабијим” полом не јењава.
-На почетку су се у хајдучким дисциплинама такмичили само момци из овог краја, данас они долазе из целе Србије. Пријави их се око 50, међутим у финале се пласира само осам најбољих. Награда за најбољег је 50.000 динара, другопласирани добија 30.000, а трећи 20.000 динара. Поред новчаних награда, победнику припада и официрска сабља вредна око 1.000 евра, а није непозната ни чињеница да је сваки харамбаша радо виђен код жена- каже Ивка Давидовић, испред Туристичке организације Богатића.

Атрактивна свадбена
поворка
Поред хајдучког надметања друго дугогодишње обележје манифестације је Мачванска свадба. Догађај који почиње гиздавом поворком фијакера са богатинског Хиподрома, преко Етно парка у Совљаку до младожењиног кола у Црној Бари. Организатори и ове године најављују добар провод и невероватан визуелни утисак.
-Већина ових обичаја и данас у Мачви живи, али је посебно искуство све то видети по правом редоследу, аутентичном амбијенту и оригиналним ношњама. С времена на време се деси да богатинским улицама прођу свадбарски фијакери, али током “Хајдучке вечери” та поворка је посебно богата и упечатљива. Креће се од Хиподрома, потом се долази у Совљак где се одигравају сва дешавања око преузимања младе од стране младожење. Занимљиво је посматрати и хијерархију кума, старог свата и осталих сватова, као и понашање младе. Совљак је резервисан за церемонију венчања, а потом се иде до Црне Баре, односно младожењиној кући где се након бацања сита и преношења младе преко прага игра велико младожењино коло- прича Ивка Давидовић, која је и сама била једна од младенаца на овој манифестацији.

Програм за све
Као што смо већ споменули садржај манифестације се током година мењао, растао у складу са потребама заједнице и интересовањима потенцијалних гостију. Овај пут сва дешавања су предвиђена за један дан, али по речима организатора не долази до “преклапања”.
“Хајдучка регата” са маршрутом Прњавор-Бадовинци-Црна Бара, креће у десет ујутру са Алановића насипа, док је време предвиђено за пристизање пловила на циљ између 17 и 18 сати.
За време трајања регате, на обалама Дрине имаће прилику да се такмиче у гађању глинених голубова, пецању, спремању риболовачког котлића. Организатори на Висином шибу најављују и мини Сајам етно хране, пића и домаће радиности. Финале такмичења за хајдучког харамбашу заказано је за 19 сати, након чега ће наступити ФА “Ђидо”, док је након проглашења победника и великог ватромета, предвиђен концерт Џејле Рамовић и Сандре Решић.
Очекује се да тог дана кроз Богатић и Црну Бару прође око 5.000 људи.
Т.Т.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa