Инфо

8. август 2019.8. авг 2019.
Тврђава доброг звука

Тврђава доброг звука

Фестивал скоро две деценије окупља признате домаће и регионалне бендове, младе неафирмисане саставе. Тврђава на Старом граду била је стециште љубитеља квалитетног звука. Концерт „Гоблина“ верујем да може „извући“ читав фестивал. Реч је о суграђанима, пружили су себе до краја на бини, показали колико им значи наступ у Шапцу и када би могли да гарантују увек перформанс на том нивоу, немам ништа против да буду ту сваког лета
Традиција и верна публика, показале су да седамнаесто издање ШЛФ-а још увек привлачи пажњу. Мото Фестивала био је "Ваше је само да понесете обућу за ђускање“, а судећи по фотографијама које имате прилику да погледате у нашем листу, било је плесних корака у добром ритму. Синергија посетилаца и извођача утицала је на атмосферу доброг расположења.

Шапчани отворили Фестивал
Фестивал скоро две деценије окупља признате домаће и регионалне бендове, младе неафирмисане саставе. Тврђава на Старом граду била је стециште љубитеља квалитетног звука. Фестивал је отворио шабачки бенд „Слонз“. Домаћа публика и позната сцена донеле су већу одговорност за младе музичаре.
-Свака свирка је другачија, посебно када је на великој бини. То је драгоцено искуство, које нам свакако значи у даљем раду. Програм овогодишњег фестивала је веома добар и атмосфера је одлична - рекао је Никола Мијаиловић, басиста бенда „Слонз“.
Култни београдски поп рок бенд „Кристали“, унео је позитивну енергију и оптимизам у (не)очекивано августовско вече. Уз прегршт хитова из каријере дуге 25 година публика је певала у ритму „Мењам се“, „Сасвим сама“ и „Покрени се“.
Добре вибрације
Почетак друге вечери ШЛФ-а, био је резервисан за шабачки рок састав Ехо тон. Публику у тврђави на плес је нагнао Даворин Боговић и незаобилазна нумера за ђускање, „Ми плешемо“, али и „Црно бијели свијет“.
-Свиђа нам се атмосфера, организација и продукција Фестивала. Одзив публике је био одличан и вајб који смо делили са њима је феноменалан - рекао је Боговић.
Након Боговића, на сцену је изашла хип хоп група Бед копи, која је окупила млађу публику и оне који се тако осећају.
-На тренутак сам помислио да ће муње и громови да нас отерају, али изгледа да смо ми њих уз фантастично озвучење и ритам који смо пренели на публику - каже Ајс Нигрутин члан популарног музичког двојца.

Гоблини код куће
Млади бенд из Ниша, занимљивог назива „Мајдан“ представио се публици треће вечери, а након њих и „Смоке Мардељано“ у свом стилу подстакао је публику да репује познате риме. Наступ који је маса окупљена у тврђави ишчекивала је излазак на сцену домаћих панкера, Гоблина.
-Шабачка публика је наша и највећа одговорност је управо свирати овде, на домаћем терену. Пењемо се на бину са ишчекивањем и одговорношћу према њима, јер то није исти концерт као у Београду, или неком другом месту. ШЛФ не може да буде лош и сматрам да је тренутно један од најбољих на Балкану - рекао је Голуб.

Бунтовници за крај
Завршно вече стартовало је бендом Земља грува, а након њих на сцену је ступио далеко познати мултимедијални уметник Рамбо Амадеус, док је завршница припала „вечитој деци бунтовницима“ против система Београдском синдикату.
-Шабачка публика је позната као добра, поштује тврђи звук. Иако нисмо дуго наступали задовољни смо наступом и одзивом - истакао је Огњен Јанковић.
Бина "крај" Саве, од лета 2003. године, до данас била је домаћин за више од 170 извођача. Наредне календарске Шабачки летњи фестивал слави пунолетство у сигурно добром ритму.

Оцене публике
-ШЛФ је Фестивал са традицијом. Долазили смо као клинци и то је музички догађај који нисмо пропуштали. Сада нисмо у могућности да будемо на свиркама сваке вечери, али пронађемо времена за бар један концерт. Наравно, избор је пао на „Гоблине“. Срео сам људе које нисам видео годинама, али су они „редовна“ публика и чини се као да време у тврђави другачије тече, вратим се у средњошколске дане- каже суграђанин Спасоје.
-Мислим да су ми претходна четири дана дала енергију за знатно дужи период. ШЛФ је традиција и то су дани којима се радујемо. Изградио је неку посебну драж поставши нешто што носи специфичну енергију, те се лепо проведем и на концертима група које иначе не бих слушао. Бед копи и Београдски синдикат су свакако фаворити од објављивања, но супер сам се осећао и на „Гоблинима“, „Кристалима“, „Мајдану“... Чак ни необично хладно време за август није пореметило то. Штета што није трајало дуже и већ сада једва чекам наредни - појашњава Стеван, наш суграђанин који је, како истиче, редован на Фестивалу још од првог издања.
-Памтим и боље Фестивале, нешто ми је недостајало како бих рекао да сам се добро провео. Има и до музичког укуса, али најинтензивније је оно што се речима тешко опише. Када покушам да анализирам концерте, не сумњам да су извођачи дали све од себе, вероватно да и реална оцена није лоша, али негде сам изгубио осећај у коме се певају нумере и по завршетку наступа - помало разочарано наглашава Јован.
-Нисам био сва четири дана у тврђави, нисам ни планирао, но мој „пик“ су биле последње две вечери. Можда је недеља могла пружити више, али концерт, не фестивалски наступ, већ концерт „Гоблина“ верујем да може „извући“ читав фестивал. Реч је о суграђанима, пружили су себе до краја на бини, показали колико им значи наступ у Шапцу и када би могли да гарантују увек перформанс на том нивоу, немам ништа против да буду ту сваког лета - преноси утиске Мирко.
-Наш народ је својствен по томе да стално жали за прошлим временима, тако се и мени чини да је ШЛФ некада био бољи. Ове године су могли да поделе наступе по тематским целинама, односно по врсти музике. Овако је потпуна папазјанија. Верујем да ни једно вече нико од публике није дошао због сва три наступа, јер извођачи нису имали додирних тачака. Иако је било звучних имена, сматрам да је Београдски синдикат био најјачи адут овогодишњег ШЛФ. Волим ту врсту музике, имају харизму и енергију на сцени, али и јасну поруку, а истовремено су актуелни. Само сам њихов наступ испратила и било је очекивано добро. Било је још добрих извођача, али су “рециклирани” односно годинама нису ништа ново објавили, каже Милица.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa