Инфо

8. август 2019.8. авг 2019.
ЧИЊЕНИЦЕ О МАЧКАМА
КОЈЕ МОЖДА НИСТЕ ЗНАЛИ

Емотивне, али крију

1. Скок
Да ли сте знали за парадокс да што је висина са које мачке падају (скачу на доле) већа, то су и шансе за њихову повреду мање? Та гимнастика је код њихових предака подстакла еволуцију система смештеног у унутрашњем уху који омогућава контролу и равнотежу тела.
2. Највећа мачка
Мачак Омар је привукао пажњу када је његова власница из Мелбурна, Стефи Хирст, поставила његову фотографију на налогу који је специјализован за фотографије мачака. Огромни мачак тежак је 14 килограма, а за вечеру једе сирово месо кенгура.
3. Најстарија мачка
Апсолутни рекордер по годинама старости била је мачка Крем Паф из Тексаса, која је живела импресивних 38 година.
4. Брзина
Ако је потребно, мачке могу да буду брже и од Јусејна Болта. Могу да трче и до 50 км/х. Способне су за веома прецизан ход зато што могу прецизно да осете да се место на којем се налази предња шапа директно подудара са местом задње шапе, што смањује шумове.
5. Мачке могу да буду “леворуке” и “десноруке”
Мачке имају доминантну шапу, баш као што је код људи то десна или лева рука. Већина женки користи десну шапу, док мужјаци углавном користе леву.
6. Спавалица
Мачке проведу 70 одсто времена спавајући. Ово значи да мачка стара око девет година, проведе будна само око три године. Ипак, мачке ретко кад дубоко спавају, тачније, већину времена оне заправо дремају, а дубоки сан код њих траје само неколико минута.
7. Интелигентне и емотивне
Мозак мачке сличнији је људском мозгу него псећем. Мачке су врло интелигентне животиње, али углавном не показују своје емоције.
8. Најбоље чују
Најјаче чуло код мачака је чуло слуха. Мачке могу да чују високофреквентне звукове и по томе оне надмашују и пса и човека. Мачје ушне ресице се могу окретати за 180 степени, због чега су врло покретљиве.
9. Комуникативне
Мачке мењају звук свог мјаукања у зависности од ситуације. Мјаучу из много разлога – од оних озбиљних па само због тога како би скренуле пажњу. Међу најчешћим узроцима су: глад, тражење пажње, усамљеност, стрес, старост, болест...
10. Мистерија предења
Није доказано због чега мачке преду. Постоје бројне претпоставке да мачке на тај начин шаљу сигнале помирљивости и на неки начин изражавају жељу да отклоне нечију агресивност. Такође, оне могу да преду када их нешто боли, на тај начин покушавају да ублаже своју бол.
11. Длаке
Имају стотине хиљада длака на само неколико центиметара коже. Мачје тело у просеку је прекривено с око 52.000 длака по квадратном центиметру.
12. Најмања раса
Најмања раса мачке на свету је сингапурска мачка. У питању је изузетно ретка раса позната по својој боји крзна. Сингапурска мачка је 1991. године проглашена националним благом Сингапура. Ова раса своју пуну величину достиже тек са две године. Просечне је тежине око 2,7 килограма – мужјаци, односно 1,8 килограма женке.
13. Зноје се
Мачке се мало зноје кроз шапе, али највише се ослањају на испаравање пљувачке на њиховом крзну како би одржавале нормалну телесну температуру. Лизање крзна регулише једну трећину процеса хлађења.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa