Инфо

8. август 2019.8. авг 2019.
фото: ј. р.

фото: ј. р.

50. ПЛИВАЧКИ МАРАТОН „ЈАРАК – ШАБАЦ“

МИТРОВИЦИ ТРКА Мира

Традиција уз нови концепт. Такмичење три града, Митровчани први. Публика поздравила пливаче. Форма Маратона за будућност. Већини пливача прво такмичење на отвореним водама. Сачувано сећање на жртве „Крвавог марша“
-Први пут сам пливао такмичење на отвореним водама и то је један посебан доживљај. Мислим да још доминира тај утисак у односу на успех и победу која је изузетно важна. У неким деоницама таласи су били нешто виши и онда тек увидите колико је другачије него у базену. Драго ми је због тријумфа, драго ми је што смо сви испливали Маратон и надам се да се видимо и наредне године – рекао је Ђорђе Тодић, 16-годишњи Шапчанин који плива за екипу Митровице, одмах по изласку из реке. Први пут су се такмичиле екипе, но Ђорђе је имао част да први стане пред представнике медија, јер је и први допливао до циља (03:18,39).
Трку су почела 24 учесника, такмичара три клуба, из Митровице, Ваљева и Шапца, уз неколико пливача из Јарка који су испливали само један део деонице, сачувавши спону између те месне заједнице и нашег града, спону насталу на трагичном догађају, али створену и очврснуту пријатљеством, хуманошћу и сећањем. Први километар су пливали сви, потом је уследило штафетно надметање до железничког моста, у коме су се смењивале измене у сваком тиму, после километра, а у води је сваког тренутка био по један пливач сваке екипе, да би под „старим мостом“ поново запливали сви и водили битку са таласима све до плаже Стари Град.
-Могу рећи да смо пресрећни, јер су сви успешно одговорили на више изазова новог концепта манифестације по којој је град познат. Најважнији је био безбедности аспект и када ту није било ни најмањег проблема, већ је учињен велики корак. Пливали су млади људи, осетили пливање на отвореним водама и верујем да је даљинско пливање добило нове поклонике, а према извештају са трке, као и по слици на Старом Граду, видимо да је оваква форма трке наишла на велико одобравање посетилаца, пратилаца, што је изузетно важно, јер је ово концепт маратона за будућност. Наша жеља као организатора је да у наредном периоду траје принцип виђен 4. августа – нагласио је директор Турстичке организације Шапца Срђан Митрашиновић.
Током нешто мање од 19 километара, представници екипа су били близу и смене у поретку су се дешавале често. На крају Митровчани први, Шапчани други, Ваљевци трећи. Од 24 учесника, само пет није рођено у овом веку.

Витез шампион
Шабачки рвачки освојили су екипну титулу Купа Србије у дисциплини рвања на песку. Традиционално, део маратонског програма је и такмичење најбољих срспких рвача на песку у Шапцу, а позицију најуспешнијег тима земље у „греплингу“ учврстили су Шапчани.
У конкуренцији седам клубова и око 60 рвача, ВИТЕЗ је екипно био најбољи, а следили су га Обреновац (ТЕНТ) и ДОРЋОЛ (Београд). Екипшно седму позицију освојили су рвачи другог овдашњег клуба МЛАДОСТИ из Богосавца.
Своје репрезенте имале су све узрасне категорије, од пионира до сениора, а укупно су виђени мечеви у 14 категорија.
Пропратни програм, уз рвање, употпунио је и кајак. Најмлађи чланови Кајак клуба ЗОРКА (мини кајак и пионири) имали су ревијалне трке.

Сећање
Манифестација је почела дан раније у односу на трку. У сремском селу Јарак представљени су пливачи, традиционално такмичење кулинара за најбољи рибљи котлић овог лета заузело је место у програму у Јарку, но најбитнији догађај свакако је историјски час. Неки су се подсетили, неки проширили знање, а трећи сазнали шта је „Крвави марш“, кроз приче чули какве су размере људске безумности, зла на једној и хуманости, храбрости на другој страни. Сећање на 1941. је једини гарант да се победи заборав и да сви схвате шта је суштина пливачког маратона.

Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa