Инфо

8. август 2019.8. авг 2019.
У ШАПЦУ ПРОТИВ ВЕЛИКАНА
ВАТЕРПОЛО: КВАЛИФИКАЦИЈЕ ЗА ЛИГУ ШАМПИОНА

У ШАПЦУ ПРОТИВ ВЕЛИКАНА

Градски базен ће угостити шест екипа. По четири најбљоље ће се пласирати у наредну рунду. Међу шест екипа, четири са искуством групне фазе елитног надметања
После наступа „Металопластике“ давне 1988. у Купу европских шампиона, Шапчани нису имали прилику да гледају квалификације или само такмичење највишег европског ранга (Лига или Куп шампиона). Јесте „Медиицнар“ постао шампион 2017. године, но превелики захтеви ЕХФ у односу на буџет клуба, онемогућили су овај колектив да се окуша у квалификацијама.
Године 2019. ШАБАЦ, клуб и град чије име носи овдашњи ватерполо колектив постао је шампион Србије, објединио најважније домаће трофеје и стекао, другу узастопну сезону право да се такмичи у квалификацијама за Лигу шампиона. Не само да ће на мегдан великанима, већ ће „чивијаши“ бити и домаћини великим и богатим екипама на свом базену. Први круг квалификација за надметање најбољих клубова Европе биће спроведено у две групе, а част да буду домаћини по једне добили су Барселона и Шабац.
Од 29. августа до 1. септембра на Градском базену, за пласман у други круг бориће се: ГАЛАТАСАРАЈ (Истанбул), најтрофејнији турски клуб са чак 27 титула и дугогодишњи учесник групне фазе; ДИНАМО (Москва), актуелни шампион Русије, богати и успешни клуб из велике земље, други по броју титула у историји ове државе. Осим што је наступао у групној фази Лиге шампиона, два пута је освојио ЛЕН купа, а играо и у нокаут фази најјачег такмичења; ОРАДЕА (Орадеа), садашњи вицешампион, а деветорструки првак Румуније. Већ је играо у Србији у оквиру Лиге шампиона; АПОЛОН (Атина), трећепласирани тим А1 лиге Грчке, одмах иза великана, Олимпијакоса и Вуљагменија, клуб који, попут Шапца, нема искуства великих европских резултата, али и клуб чије руководство улаже велика средства како би могли што пре да се боре за титулу; Ц. ЗВЕЗДА (Београд), вицешампион Србије, за многе први фаворит у предстојећој сезони за титулу, финансијски убедљиво најјачи у Србији, значајно појачан током летам некадашњи шампион Европе, учесник Лиге шампиона у неколико наврата и наравно ШАБАЦ (Шабац), освајач дупле круне, званични шампион и победник Купа Србије.
-Бићемо добри домаћини, они који воле овај спорт видеће сјајне мечеве, а што је најбитније, жребом смо задовољни, јер имамо реалне шансе за пласман у наредну рунду. Динамо и Орадеа јесу фаворти, али не недодирљиви, док су остали клубови они са којима можемо да се носимо. Не оптерећујемо наш млад састав императивом, али верујем да и они знају да могу до великог успеха – истакао је спортски директор Анто Васовић.
Више о систему такмичења у Шапцу, распореду утакмица и о персоналним карактеристикама клубова читајте у наредним издањима „Гласа Подриња“.
У Барселони играју: СИНТЕЗ (Казањ), СТЕАУА (Букурешт), ПАИС (Аикс), ЕНКА (Истанбул) и БАЊА ЛУКА (БиХ), уз БАРСЕЛОНУ (није у питању много познатија и успешнија Барселонета, она је директан учесник групне фазе). По четири екипе из обе групе обезбедиће пласман у други круг (13-15. септембра). Тамо чекају: Јадран (Сплит), Тераса (Шпанија), Постдам (Немачка), Вуљагмени (Грчка), ОСЦ (Будимпешта), Бреша (Италија), Стразбур (Француска), Локомотива (Грузија). У тој рунди по осам тимова ће доћи до плеј офа, завршне квалификационе фазе у којој двомечи одлучују о учесницима Лиге шампиона.
Ни елиминација није крај европских такмичења, јер они који се не пласирају у наредну рунду, настављају у другом колу квалификација за ЛЕН куп.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa