Инфо

15. август 2019.15. авг 2019.
Буђење гена славних предака
ЈУБИЛАРНИ 10. ЦЕРСКИ МАРШ У НЕДЕЉУ

Буђење гена славних предака

Досадашња традиција и искуство су показали да сваке године све више људи учествује у овој манифестацији. Церски марш је више од 35 километара дугачко пешачење, ходочашће у част наших предака, див јунака са Цера, Колубаре, Кајмакчалана… То је и тест сопствених способности, борба духа и тела – кажу у Удружењу грађана “Церски марш” које је организатор ове манифестације
Јубиларни, 10. Церски марш ове године је посвећен војводи Петру Бојовићу и одржаће се у недељу 18. августа. “Највећа родољубива манифестација у Србији”, како овај догађај зову Шапчани, почела је свој живот 2010. године када је пут од Цркве Св. апостола Петра и Павла у Шапцу до спомен комплекса на Текеришу препешачила група од 56 младих људи. Прошле године пут Текериша је кренуло више од 2.500 учесника (2.556 кажу у УГ “Церски марш”).
Досадашња традиција и искуство су показали да сваке године све више људи учествује у овој манифестацији. Церски марш је више од 35 километара дугачко пешачење, ходочашће у част наших предака, див јунака са Цера, Колубаре, Кајмакчалана… То је и тест сопствених способности, борба духа и тела – кажу у Удружењу грађана “Церски марш” које је организатор ове манифестације.
-На дан када је војска коју су чинили наши преци, они који су обележили нашу прошлост, садашњост и будућност, кренули у освајање врхова плане Цер и тако добили битку која је прва победа савезника у Великом рату, одржава се ДЕСЕТИ ЦЕРСКИ МАРШ. Тог дана ће млади из Шапца и скоро свих градова Србије и Републике Српске марширати од Шапца до Текериша да, још једном, покажу веру, наду, љубав, поштовање предака и право, лепо лице Србије. Оно што Србија заиста јесте, оно што је некада била и оно што ће, упркос свему и у инат свему увек бити. Данас је то важније но икада. Покажимо да Србије и Срба, поред свега и у инат свему има и да ће је, и да ће нас, увек бити. Церски марш је и наш начин да покажемо свој став, своја убеђења. Начин да из дубина прошлости пробудимо гене славних предака. Да се сетимо оних особина које су им донеле и сачувале слободу: знања, упорности, храбрости, заједништва. Церски марш је наш начин да знамо ко смо, шта смо и одакле смо. Верујемо да је то једини начин да знамо и куда и како даље треба да идемо, каже за наш лист Божидар Катић, председник удружења и додаје „Један који хоће увек је јачи од двојице који морају.“
Под слоганом "Српски војник је наредио јуриш" који је заправо цитат из телеграма војводе Петра Бојовића, још једном ће се одати почаст јунацима Церске битке и подсетити на славну прошлост. Окупљање на дан поласка је у 7 сати ујутру у Шапцу, на Тргу шабачких жртава где ће најпре, уз упознавање са правилима Марша, бити и подељене флашице са водом свим учесницима. Одатле се, после молитве за путнике, креће ка планини Цер. Одморишта су на сваких 5 километара и у принципу су паузе кратке – 5 до 10 минута. Само су две паузе дуже и то она у селу Варна, на 10. километру где се у дворишту школе одржава заједнички доручак за све учеснике и на Волујцу, после пређених 20 километара, као би се прикупила снага за последњу, уједно и најтежу деоницу пута. Колона дугачка неколико километара свом циљу, Текеришу стићи ће око 15 и 30. Пошто се на уласку у село сачека да пристигну сви учесници Марша следи најлепши и најпотреснији тренутак целог догађаја – улазак у Текериш и спомен-комплекс јунацима Церске битке. Програм код споменика је увек кратак и састоји се од помена славним прецима, и кратког обраћања организатора.
Заједнички ручак за све учеснике је у дворишту ОШ “Војвода Степа Степановић” у Текеришу, увек праћен пригодним програмом. За све учеснике Марша обезбеђен је превоз аутобусима до Шапца. Сва храна је посна, а учеснике све време прате два возила Хитне медицинске помоћи, цистерна са водом, као и већи број комби возила и аутомобила.

М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa