Инфо

15. август 2019.15. авг 2019.
Бајковита стварност
"Fairy tales" у галерији
Културног центра

Бајковита стварност

Читав космос је пун чуда, само смо ми навикли на њих па их називамо обичним стварима - Андерсен
Поставка под називом "Fairy tales", академских сликара Драгане и Драгана Ђурђевића је отворена у петак у галерији Културног центра. Ово је прво заједничко представљање уметника који су необичан бајковити микрокосмос пренели на платно.

-Посетиоци могу видети цртеже, илустрације које су део маштарија и несвакидашњег света Драгане и Драгана. Заједнички рад је показатељ сензибилитета и умешности које поседују уз искуство - рекла је директорка Културног центра Соња Петровић Јагић.

Изложбу чине радови настали као плод индивидуалног и заједничког стваралаштва два аутора. Нит која спаја поставку су мотиви инспирисани фантастиком.

-До изложбе је дошло спонтано. Драган и ја смо брат и сестра, често смо заједно радили, тако да је то била основна идеја са која је иницирала читаву причу. Колико имамо заједничких тема, мотива када су слике у питању, толико постоји и доза индивидуалности, јер свако од нас поседује другачији темперамент, а оно што нам је заједничко су радови на којима се види да смо помирили сензибилитете, а опет сачували индивидуалност у уметничком изразу - појаснила је Драгана Ђурђевић и додала да је илустрација неправедно запостављена, а да су са "Fairy tales" покушали да је приближе широј јавности.

-Често су нас и професори на факултету саветовали да се више бавимо ликовношћу, а мање илустрацијом. Као што је приметно, нисам могла да „побегнем“ од свог темперамента и илустрације као значајног дела свог уметничког опуса.
Посебан печат радовима дају имагинарни, помало митски мотиви, блиски ауторима и њиховом поимању нестварног, окружења током одрастања.

-У детињству често смо заједно цртали. То је била симбиоза два различита света са специфичним симболима, два рукописа која чине комплексну, и комплетну причу. Цртање је за мене одувек нешто блиско, ретко, истинска љубав. Нажалост, у данашње време се не негује брижљиво као визуелни медиј изражавања- рекао је Драган Ђурђевић.
Бајковита стварност за јавност доступна је до 16. августа.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa