Инфо

15. август 2019.15. авг 2019.
Кроз Србију  и свет мисли
Слободан Топаловић - изложба
поводом Мишарске битке

Кроз Србију и свет мисли

Уметник мачванске сликарске школе. Чувар традиције. Богат ликовни опус. Четири деценије стваралаштва. Имагинарни свет плодне равнице
Слободан Топаловић поставком „Кроз Србију и свет мисли“ у Библиотеци шабачкој направио је мали пресек издвајајући из свог опуса дела са ратном тематиком (Први светски рат), као и она на којима је приказао лепоту природе, историју српског народа у част обележавања годишњице Мишарске битке. Његово сликарство одликују имагинарни пејзажи, мачванска равница, који добро оркестрираним говором ведрог, директног колорита указују на стваралачку индивидуалност.
-Чини се да је самостална изложба Слободана Топаловића у овом простору дошла баш у правом тренутку. Уметник на ликовном небу нашег града постоји више од четири деценије, што је разлог за понос и његови радови током свог историјског хода и учешћа у пољу послова и сензација уметности, традиционално личе на хтонски, готово задовољавајући споразум, који инсистира на поетичним представама да се насликају људска бића, представници флоре и фауне, као суверени делови природе и њене космичке магије - истакла је Соња Петровић Јагић, директорка Културног центра.
Поставком у Библиотеци посматрач може стећи увид у стваралаштво Слободна Топаловића, његову љубав према Мачви и жељу да се сачува оно старо, лепо и ретко.
-Библиотека је установа која чува традицију, а то чинимо на најбољи начин кроз ову изложбу. Све док на традицију будемо гледали као на искру коју преносимо у будућност, а не пепео прошлих времена, до тада ће и свет мислити кроз нас. Слободан је сликар традиције, мачванске равнице, портрета српских карактера што је значајно за све нас - навела је директорка Библиотеке шабачке Јелена Подгорац Јовановић.
На сликама у првом плану су аранжмани различитих дешавања са људским фигурама у мачванским двориштима где уметник жели да креира имагинарни свет дистанциран од правила, дајући значајан допринос очувању мачванске сликарске школе.
-Теме које преносим на платно обојене су Србијом и то се лако може уочити на радовима. Ово је моја 54. самостална изложба за четири деценије рада. Тренутно се бавим портретима по угледу на чувеног Пају Јовановића - рекао је Слободан Топаловић.
Заинтересовани изложбу могу погледати до 23. августа 2019. године.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa